Щоб зірвати протестну акцію, влада на Полтавщині не дала підключитися до електрики

Решет акция 020мСьогодні у Решетилівці на Полтавщині, яка дала країні й світу письменника й полум’яного борця за волю України Юрія Горліса-Горського, відбулася мирна протестна акція «Вставай, Решетилівщино!», присвячена Дню Конституції.

Понад півтисячі активістів з Решетилівського та делегації сусідніх районів пройшли маршем центральними вулицями райцентру, поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Решет акция 019мМітинг об’єднаних опозиційних сил відбувся біля центру культури та дозвілля «Оберіг». Щоправда, щоб зірвати захід, влада не дозволила підключити мікрофон та колонки до електрики й організаторам довелося скористатися своїм  переносним генератором. Ясна річ, що всі запрошені представники влади проігнорували зібрання.

«Нинішня влада краде і бреше, бреше і краде, забирає сіножаті й ставки, закриває школи і ФАПи, будує екологічно шкідливі виробництва у центрі населених пунктів», – зазначив у своєму виступі депутат Решетилівської районної ради Петро Кошовий.

Решет акция 037мЖителька села Жовтневого Галина Дубенко розповіла про боротьбу жителів проти будівництва в центрі села асфальтного заводу італійської фірми «Тодіні», яка реставрує ділянку автошляху Київ-Харків. До паркану найближчого будинку – усього 9 метрів у той час, коли законом встановлена мінімальна відстань у 300 метрів. Не маючи дозвільних документів, незважаючи на протести сільської територіальної громади, італійці продовжують будівництво свого заводу. Ні районні, ні обласні установи, ні прокуратури «не помічають» грубих порушень і гарантованого права людей на безпечне довкілля.

Гауляйтер України Еріх Кох під час війни закрив на Україні 450 шкіл. За останні роки в Україні закрито 417 шкіл. «То чи набагато внутрішні окупанти відрізняються від гітлерівців?», – риторично запитував очільник Полтавської обласної організації партії «За Україну!» Олег Пустовгар.

Решет акция 039мОдноногий інвалід Анатолій Косенко з села Лобачі, котрий 50 років є активним мисливцем, обурений тим, що голова Решетилівської РДА Володимир Колесніченко відкрито сприяє місцевому бізнесмену Віктору Колотію в заволодінні мисливськими угіддями району, відтіснивши мисливців ГО «Сокіл»:

– П’ять разів я на милицях піднімався на другий поверх РДА, але Колесніченко мене жодного разу не прийняв, – скаржився літній інвалід. – П’ять разів їздили ми й в обласну адміністрацію, але й там не знайшли справедливості. Поїхали в Київ, а там нам показали сфальсифіковані документи, нібито всі сільські ради дали «добро» колотіївській мисливській організації, хоча насправді всі сесії йому відмовили…

Промовляли народні депутати України Юрій Бублик та Валерій Головко, колишній кандидат у народні депутати від Миргородщини Юрій Коваленко, заступник голови обласної організації партії «УДАР» Олександр Колесник.

Учасники мітингу ухвалили резолюцію-звернення до В.Януковича – гаранта Конституції України, яку тотально попирає президентська вертикаль та всі інші гілки влади, прем’єр-міністра М.Азарова та голови Полтавської ОДА О.Удовіченка.

А також на блакитних кульках символічно запустили районну владу у верхні шари атмосфери.

 

 

Резолюція мітингу

учасників акції протесту «Вставай, Решетилівщино!»

 

                                                                                       Президенту України Віктору Януковичу

 

                                                                                       Прем’єр-міністру України Миколі Азарову

 

                                                                                       Голові Полтавської облдержадміністрації     

                                                                                       Олександру Удовіченку

 

Ми, учасники акції протесту «Вставай, Решетилівщино!», стурбовані суспільно-політичною ситуацією, що склалася в Україні, Полтавській області та Решетилвчському районі.

Закриваються школи, медичні заклади в сільській місцевості, катастрофічно бракує робочих місць, погіршується екологія, місцеві громади не мають можливості використовувати наявні в бюджетах кошти через блокування Держказначейством. Утримання та ремонт шкіл, дитячих садків, медичних закладів перекладено на плечі простих людей, підприємців, фермерів. Сільські дороги у вкрай занедбаному стані, їх ніхто навіть  не збирається ремонтувати.

Через низькі закупівельні ціни на молоко та м’ясо штучно стримується розвиток особистих селянських господарств, не розвивається кооперативний рух. Останнім часом намітилася шкідлива тенденція, коли деякі землекористувачі, яких підтримує районна влада, переорюють луки та сінокоси, схили пагорбів та прибережні захисні зони водойм. Простій людині доступ до природних ресурсів рідного краю практично закритий.

Яскравим прикладом може служити Решетилівщина. Саме тут наближені до райдержадміністрація орендарі отримали у користування ставки. Виставили охорону і, не маючи на це жодних законних підстав,  нехтуючи права громадян на загальне користування водоймищем, заборонили людям навіть наближатися до ставків. Так діє улюбленець решетилівської влади пан Колотій.

Він же отримав у довгострокове користування велику площу мисливських угідь. У той же час влада на чолі з головою райдержадміністрації Володимиром Колесніченком та головою районної ради Віктором Різником, ігноруючи рішення сільських рад та землекористувачів, незаконно відмовила іншим претендентам на мисливські угіддя від громадських мисливських колективів.

Учителів, медиків, державних службовців, директорів установ та організацій, сільських голів, депутатів місцевих рад, працівників бюджетних установ, підприємців та фермерів – влада поділила на «своїх» і «чужих». Одні отримують  все, що їм заманеться, іншим, з райдержадміністрації систематично надходять відписки та необґрунтовані відмови. Очільник Решетилівської райдержадміністрації Володимир Колесніченко  ігнорує рішення сільських рад, пропозиції сільських голів та депутатів, не прислухається до думки громадськості, лобіює інтереси наближеного до нього кола осіб, не здатний як державний службовець виконувати свої обов’язки на рівні тих вимог, що ставляться керівниками держави і які диктує час, проявляє недалекоглядність та волюнтаризм.

Особливої уваги заслуговує економічний стан розвитку району.

За минулий рік на Решетиліввщині зафіксовано найнижчий рівень заробітної плати серед сільських районів області.

Цього року в районному бюджеті не вистачає коштів на утримання шкіл, закладів культури, медицини. В той же час сотні гектарів лук та сінокосів за межами населених пунктів роздано за мізерну плату пожиттєво «потрібним» особам. Тепер на цих угіддях ростуть соняшник та кукурудза. Куди й кому підуть надприбутки?

Нехтуючи правами територіальних громад, без їх згоди, та навіть за відсутності інформації про наміри, в селі Жовтневому  і на околиці Решетилівки будуються екологічно шкідливі об’єкти. Звернення місцевих жителів за роз’ясненнями голова райдержадміністрації Володимир Колесніченко цинічно ігнорує.

 

Наші вимоги:

Сьогодні, в День Конституції України, звертаємося до Вас, пане Президенте, як до гаранта Конституції, припинити свавілля влади на Решетилівщині, звільнити голову райдержадміністрації Володимира Колесніченка від виконання обов’язків, всебічно розібратися в причинах порушення наших конституційних прав.

Вимагаємо законного і справедливого перерозподілу мисливських угідь, повернути ставки, луки та сінокоси в користування сільських громад, припинити будь-які спроби щодо закриття шкіл та культурних закладів району, зокрема, таких як Решетилівський центр культури та дозвілля «Оберіг», збільшити субвенцію з державного бюджету на повноцінне утримання шкіл, дошкільних та медичних закладів.

Зупинити будівництво італійською фірмою «Тодіні» екологічно небезпечного об’єкта в селі Жовтневе.

Забезпечити громаді нашого району належні умови для гідного життя, праці та відпочинку відповідно до Конституції України.

 

28 червня 2013 року, селище Решетилівка.

 

Звернення одностайно прийнято на мітингу учасників акції протесту «Вставай, Решетилівщино!» 28 червня, в День Конституції України.