Спільна декларація з нагоди 70-річчя Волинської трагедії

28 червня у Варшаві глава УГКЦ Святослав Шевчук та голова Єпископської конференції Польщі Юзеф Міхалік підписали спільну декларацію з нагоди 70-річчя Волинської трагедії. У декларації засуджено крайній націоналізм та шовінізм.

,,Ніщо не виправдовує взаємну ворожість, яка призводить до пролиття братньої крові… Ненависть і насильство – це завжди вияв деградації людини та народу. Натомість пробачення, братерство, співчуття, допомога і любов стають гідним і довготривалим фундаментом культури людського співжиття”, – мовиться в документі.

Блаженніший Святослав наголосив вчора, що відновлює прохання про вибачення. ,,В історичній варшавській церкві, в присутності найвищої польської влади й ієрархів Католицької церкви прагнемо відновити це прохання. Нехай спільно з нашою молитвою дійде до кожної польської родини, яка втратила близьких з рук моїх земляків. Нехай допоможе загоїти біль і втрати і нехай служить надією на краще сьогодні і майбутнє у відносинах між нашими народами”, – підкреслив глава УГКЦ.

Зі свого боку голова Римо-католицького єпископату Польщі зазначив: ,,В ім’я правди вважаємо, що прощення і прохання про вибачення вимагає і позиція тих поляків, які чинили зло українцям та відповідали насиллям на насилля. Як голова Єпископату Польщі прошу у братів-українців прощення”.

Андрій Сидор

1 Comment

  1. Після рішення Сенату Польщі ця декларація вже ні до чого і виглядає лише приниженням для України.

Comments are closed.