Справедливість без кордонів

safe_image.phpЗ нагоди Міжнародного дня в підтримку жертв катувань

Найєфективніша підтримка жертв катувань в Україні – це довести що справедливості можна домогтися без звернення до Європейського суду!

В «справі паламарів» – троє обвинувачених і сім «явок з повинною».  Жодних доказів  причетності до вибуху в запорізькому Свято-Покровському храмі УПЦ  28 липня 2010 р.

Антона Харитонова, відстороненого паламаря храму, забрали в райвідділ наступного ранку післе озвученого в телевізійному ефірі наказу Президента знайти винуватих за тиждень. Протокол затримання склали опівночі безпосередньо перед підписанням першої «явки з повинною».  Протягом наступних днів Антон написав ще три «явки».

Його брата Сергія Дьомина забрали ввечері того дня. Через добу, під час нічного допиту він зізнався у виготовленні вибухівки. Коли фахівці засумнівалися, що він міг би сам виготовити вибухівку, він написав нову «явку», згідно з якою він придбав пристрій у «невстановленої особи».

Другого паламаря – Євгена Федорченка  – затримали через кілька днів, він  написав одну «явку».

Всі троє відмовилися від «явок», заявили, що вони отримані шляхом катувань і погроз.

Дві експертизи від Донецького та Луганського  науково-дослідницьких інститутів судових експертиз фактично підтвердили застосування незаконних методів тиску. Суддя Минасов просто призначив третю, яка заперечила висновки попередніх двох, та відмовився  викликати судових психологів, щоб з’ясувати в суді, звідки такі діаметрально протилежні висновки.

Суддя не звертав уваги на кричущі порушення слідства, заплющив очі, коли в переддень вироку прокурори «зачесали» обвинувальний висновок, прибравши, між іншим, визначення часу, щоб наявність у всіх алібі не заважала

Жодного розслідування заяв про катування та інші порушення права на справедливий суд не проводилося.

Ви вже читали про це все? Європейський Суд с прав людини також.  Його позиція в таких справах однозначна та передбачувана.  Отримання зізнань із застосуванням катувань автоматично робить процес несправедливим, а вирок – незаконним.  Відсутність ефективного розслідування всіх заяв про насильство правохоронців є порушенням Європейської конвенції. Крапка.

Крапку ще не поставлено в так званій «справі паламарів»

Апеляційне засідання щойно припинено та справу повернуто до Жовтневого суду «для усунення недоліків».  Є ще час домогтися справедливого суду ДО Європейського суду.

Треба вимагати ретельного розслідування, як заяв про катування, так і інші серйозні підстави вважати, що порушено права трьох хлопців на справедливий суд.   Й хай звітують про результати розслідування перед громадськістю.

Велике прохання  – допоможіть поширити цей текст (бажано, й англомовну версію khpg.org) в соцмережах  Просто кликніть на фейсбук чи на інші соцмереж.   Якщо Ви хочете приєднатися до заклику провести ефективне розслідування всіх обставин «справи паламарів» напишіть, будь ласка, тут або за адресою

Захищаємо не тільки трьох жертв беззаконня.  Знущання над жертвами катувань, над правосуддям стосується кожного із нас

 

Галина Койнаш

Джерело