В Теофіполі забруднюють став та вирубають ліс громади

ГРОМАДА БІЛЬШЕ НЕ МОВЧИТЬ

Цими вихідними на Зелені свята багато українців відпочивали зі своїми сім’ями та друзями на природі. Проте, в Теофіполі діти купались в забрудненій хімікатами воді, не знаючи про це.

В мальовничому куточку Хмельницької області селищі Теофіполь є чудовий ставок із прозорою водою та великим розмаїттям риби. Зазначимо, що став громадою чи створеним нею представницьким органом не передавався ніколи нікому в оренду чи тим більше у власність. А тому його повноправним власником, а також і лісової смуги на його берегах є територіальна громада селища Теофіполь.

Цей ласий шматок впав до ока місцевому “олігархові”, який не лише незаконно почав його використовувати, перешкоджати доступу громади – власника до нього, а й завдав серйозної шкоди екології.

Новий власник після спроб прогнати рибалок та дітей від вимріяної маєтності (чого лише варта спроба подавити дітей моторним човном, що купались у воді) вирішив піти довшим, але ефективним шляхом. Встановив межу для місцевих жителів, за якою заборонив купатись та ловити рибу. Залишив, як видається тимчасово, для людей невеличку прибережну смугу, щоб не завдавали сильного клопоту та найняв собі «слухняних прислужників» в особі місцевої рибоохорони, щоб слідкували за «порядком». Кордон володінь було відмежовано буйками, але не звичайними. Як виявилось, це були каністри, в яких зберігались отруйні хімікати. У воді таких каністр було десять.

Разом із місцевим населенням члени різних громадських організацій, в тому числі “Демократичний альянс” та “Край”, викликали наряд міліції та заступника прокурора.

На щастя, місцева міліція, як це не дивно за сьогоднішніми українськими «стандартами», виконала свій обов’язок і почала не ганяти «місцевих аборигенів», а виконувати свій обов’язок та писати протоколи на порушників чинного законодавства.

За словами очевидців, напередодні ввечері 22 червня, окрім «буйків», люди в катері ще спускали на дно пластикові пляшки, наповнені білою речовиною. Припускають, що це була селітра, яка може відлякувати рибу в інший бік ставу – на територію нового власника. Це лише здогадки, і їх підтвердженням займеться вже міліція та прокуратура.

Доки представники правоохоронних органів разом з активістами вилучали одну таку каністру з води та брали проби для виявлення забруднення води, місцеві жителі ще поскаржились на те, що на протилежному боці ставу здійснюється незаконна вирубка лісу. Даний факт вирішили перевірити і вже з оперативною групою виїхали на згадане місце.

Дійсно, серед лісу було багато свіжих пеньків, частина яких була присипана землею та схована під гіллям. Свіжа тирса свідчила про те, що ці дерева були зрізані відносно недавно. На місці злочину побудовано щось на кшталт шатра, де постійно перебувають двоє працівників заводу ПАТ “Теофіпольський цукровий завод”.  Останні назвались охоронцями катера. Поруч з цим катером було знайдено аналогічні до вже згаданих вище каністри з-під хімікатів та білу мотузку. Охоронці дали пояснення міліції, але «передбачливо» заперечили свою причетність до встановлення буйків та межі.

В результаті відкрито дві кримінальні справи. Чи віддасть місцеве населення свій став в руки своєму олігархові? Сподіваємось, що ні. Маємо впевненість, що створення юридичної особи – територіальної громади селища Теофіполь стане реальністю і громада поверне собі гарантовану їй Конституцією та

чинним законодавством комунальну власність. Тим більше, що ці події відбуваються у переддень великого свята – Дня Конституції України. І наше з вами завдання це свято зробити справжнім святом.

Інна Корсун. Молодіжний Демальянс