Застав дурня богу молитись…

Позавчора, із Нововолинського Управління освіти, мені принесли прецікавий документ. Управління освіти і науки Волинської ОДА у м.Луцьку, своїм листом № 1796\10\2-13 від 03.06.2013 року зобов’язало наше міське освітянське відомство відібрати письмові заяви у батьків дітей, що підуть 1 вересня у перші класи, на дуже делікатну тему: якою мовою вони бажають вчити своїх дітей у школах.

Ну, і цілком очевидно, у першу чергу, малося на увазі, російською. Бо, як вбачається, саме вона є найбільш бажаною для поширення на заході України. Чиновники від обласного управління освіти посилаючись на запит Народного (так і написано із великої літери) депутата України В. Колєсніченка за № 7-445\259 від 03. 06. 2013 р., розіслали листи по всіх містах та районах Волині. Тобто, на напівзігнутих, кинулись виконувати наказ найзатятішого, як вбачається, українофоба.

І не просто так, а зі власної ініціативи (принаймні у Нововолинську), змушувати батьків писати заяви, діти яких навчаються у 2 – 8 класах. Мої добрі знайомі зі Устилуга та м. Володимира-Волинського розповідали мені посміюючись, що цей пан чи товариш перед Незалежностю, спочатку, нібито, працював агроном, а опісля того, головним комсомольцем міста.  Потім, після 1991-го, розмовляв тільки вишуканою українською, ходив у вишиванці, а всіх російськомовних людей називав «москалями».

Я почав шукати: а звідки ж ноги ростуть? Знайшов. Лист МОіН України підписаній міністром Д. Табачником, якого в країні не лають тільки найдурніші і найледачіші, від 17.05. 2013 р. за № 1\9-326, посилаючись на ст.20 сумнозвісного закону відомого у народі під назвою «КІ-КО»,  наказав зібрати заяви від батьків. Досить таки розмитого змісту.

Проте, про «найнароднішого» депутата та його запит – ані слова. Хоча, із області надійшла команда тільки щодо першокласників, наше настрахане міське освітянське начальство таки вирішило перестрахуватись: якби чого не сталося. Та й почало вантажити батьків старших дітей. Знаєте, можливо подумали освітянські бюрократи: салом каші не зіпсуєш.

Проте, цілком можна стверджувати, що начальник Управління освіти Волинської ОДА пан О. Хомич пославшись у своєму листі на запит депутата ВР В.Колєсніченка, схоже, перевищив свої посадові повноваження. А може, ще і зловживає своїм службовим становищем. Із яких це пір, згідно запитів народних депутатів Верховної ради України, начальники обласних управлінь, створюють і спускають циркуляри у свої підпорядковані структурні підрозділи для безумовного їхнього виконання? Перечитавши Конституцію України та передивившись купу законів, що стосуються освіти та повноважень депутатів, я ніде нічого подібного не знайшов. Відповіді відомств на запити «всенародно обраних» – так. Але, щоб депутати, хай навіть від «Партії регіонів», керували обласними Управліннями освіти, підпорядкованими на місцях тільки головам облдержадміністрацій – такого немає ніде!

І насамкінець. До честі батьків м. Нововолинська.  Як мені стало відомо, жоден із них не виявив бажання, щоб предмети у школах викладались іноземними мовами. І одіозний закон «КІ-КО» не став на перешкоді їхньому українському вибору. А поки буде державна мова – існуватиме й Україна. І житимемо ми,  українці.

 

08.06. 2013 р.

 

Голова ГО «Україна + Польща» Анатлоій Бідзюра, журналіст. м. Нововолинськ, Волинь

А) Фото-1

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair