Мінюст визнав, що Україна не платить по рахунках

Україна системно не виконує міжнародні зобов’язання щодо виплати компенсацій, встановлених Європейським судом із прав людини.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

На початку року проти України було винесено кілька “клонових” рішень щодо сотень схожих справ про невиконання державою рішень національних судів. На їхнє виконання Києву приділяється три місяці. Як стало відомо, державі не вдалося вкластися в цей строк.

“Сатисфакцію (моральну компенсацію) у розмірі 3 тис. євро нам заплатили, а основна сума боргу — майже 500 тис. грн — не погашена дотепер”,- розповів Михайло Сергєєв, представник компанії “Прометей-2000”, яка виграла позов.

“Я періодично дзвоню в Мінюст. У травні мені пояснили, що ситуація із грошима складна, але пообіцяли, що у вересні в них буде додаткове фінансування, і тоді борг погасять. Тепер кажуть, що з фінансуванням незрозуміло що, і немає впевненості, що у вересні щось виплатять”, – додав він.

Минулого тижня Міністерство юстиції в коментарі спростувало існування проблем з виконанням фінансових зобов’язань перед громадянами.

“На даний час немає якихось підстав уважати, що є заборгованість по виплаті компенсацій, пов’язана з нестачею коштів… Так само немає підстав говорити, що держава не виконає свої зобов’язання по здійсненню виплат по рішеннях ЄСПЛ в 2013 або наступних роках”,— заявили в прес-службі Мінюсту.

Однак після наведеного прикладу з компанією “Прометей-2000” у міністерстві вирішили відкоригувати позицію й визнали наявність кредиторської заборгованості в розмірі 14,2 млн грн.

“У зв’язку з тим що в нинішньому році ЄСПЛ ухвалені рішення зі значними сумами компенсації, що не могло бути враховано при бюджетному плануванні на 2013 рік, коштів, що надходять на рахунок Мінюсту, не вистачає для виплат по рішеннях ЄСПЛ”,- заявили в прес-службі.

Фактично з початку року по даній статті виплачено 39,4 млн грн, стверджують у міністерстві. Усього на виплати по рішеннях ЄСПЛ у держбюджеті-2013 передбачено 84,4 млн грн. У міністерстві виразили впевненість, що погасять борги до кінця року.

Компанії, що зіштовхнулися з невиплатою державою коштів, виграних по позовах в ЄСПЛ, уже звернулися до Ради Європи (РЄ) зі скаргою на Україну.

Складна ситуація з виплатою компенсацій може ще більше погіршитися після прийнятого на минулому тижні рішення ЄСПЛ у справі “Агрокомплекс” проти України”.

Україну зобов’язали заплатити компанії “Агрокомплекс” 27 млн євро.

Українська Правда