Міжнародна Амністія: “Штурм протестуючих у Києві вказує на ще більше загострення кризи в міліції”

Джерело

13 липня 2013 

12912971181Amnesty_International_TamilnationalОстання бурхлива реакція на чергові повідомлення про міліцейське свавілля підкреслює нагальну необхідність реакції влади на суспільну стурбованість у тому, що міліція перетворилася на своєрідне злочинне підприємство, заявила сьогодні Amnesty International.

У п’ятницю ввечері сотні жителів спробували взяти штурмом Святошинський райвідділ міліції, що у Києві. Події були викликані повідомленням про те,  що міліціонер вдарив молоду жінку в живіт, коли вона попросила його говорити з нею українською мовою, а не російською. Після нападу її було госпіталізовано з підозрою на перелом ребра.

Демонстранти прорвались через огорожу міліцейської дільниці,  та згодом їх відтіснили.

Натовп скандував “Врадіївка”, посилаючись на протести у Врадіївці, де два тижні тому місцеві мешканці взяли в облогу міліцейську дільницю. Бурхливі події у Врадіївці були викликанні обуренням через групове зґвалтування 29-річної жінки, яку побили та залишили вмирати у лісі троє чоловіків, в двох з яких вона впізнала місцевих міліціонерів.

“Останній штурм вказує на недовіру громадськості у прагненні влади покінчити з міліцейським свавіллям. Події у Врадіївці переповнили суспільну чашу терпіння”, сказав Макс Такер, координатор кампаній Amnesty International по Україні.

“Українці більше не готові терпіти міліцейську злочинність, яка роками була широко поширена в корумпованій міліції. Якщо влада негайно не створить незалежну систему для розслідування міліцейських злочинів, ми будемо все частіше бачити людей, що прагнуть самосуду “

 Повідомлення про міліцейське зґвалтування шоували всю країну, що змусило Президента Януковича взяти на себе особисту відповідальність за здійснення нагляду за розслідуваннями і відстороненням високопоставлених чинів в міліції.

Починаючи з 2011 року, Amnesty International закликала владу створити ефективну систему розслідування злочинів, скоєних міліціонерами, і продовжує документувати численні випадки тортур, вимагань і зловживань з боку правоохоронців. Ці злочини зазвичай залишаються безкарними, адже відповідальні за розслідування цих злочинів прокурори регулярно відмовляються висувати звинувачення проти своїх колег в міліції.