[Не]доступ до інформації: 120 одиниць президентського беззаконня

“Доступ до інформації” – цікава та суспільно-корисна забавка.

От наприклад. Ще багато років тому “Майдан”, за активної допомоги небайдужих громадян, домігся припинення видання президентом та урядом (вірніше – президентами та урядами) правових актів з незаконними (себто не передбаченими жодним законом) позначками обмеження доступу “не для друку” та “опублікуванню не підлягає”, а також оприлюднення таких актів Кабінету Міністрів України чи надання їм більш-менш легітимного грифу “для службового користування”.

Зараз ми вирішили поцікавитися поточним станом справ з чинними правовими актами, дізнатися про зміст яких простому посполитому – зась. Тож відповідний запит полетів до Міністерства юстиції України, відповідь якого ви бачите нижче.  Втім, перші п’ять абзаців читати не обов’язково (сенс вміщеного у них тексту ми зрозуміти не змогли), все важливе – в останньому абзаці та в доданій табличці.

МЮ-34-ОНП-відповдіь-1

 

МЮ-34-ОНП-відповдіь-2

Вся штука – у тому, що позначено червоними “пташками”. Жоден закон України, жоден підзаконний акт не передбачає існування та можливости використання позначок обмеження доступу “опублікуванню не підлягає”. З точки зору закону – їх нема, без варіантів. А з точки зору президентів і чиновників, як бачимо  – є.

Йдеться не про Януковича. Наскільки нам відомо, дотепер він не видав жодного акта з такою паскудною позначкою, йдеться про хвіст його “папєрєдніков” (с). Що міститься в тих незаконно засекречених актах – невідомо, нічого не відомо навіть про назви тих актів. Проте достеменно відомо, що приховують лише там, де є що приховувати (є ще один варіант, але він зветься параноя).

Тож, мабуть, прийшов час дотиснути.

 

Олександр Северин