Незалежна медіа-профспілка вимагає порушити проти міністра МВС кримінальне провадження

1374343533_zaharchenkoНезалежна медіа-профспілка України, звернулася до Генерального прокурора України з вимогою порушити проти Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та вищих посадових осіб МВС України кримінальне провадження за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.367 КК України – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Медіа-профспілка зазначає, що «під керуванням Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, внаслідок неналежного виконання ним та вищім офіцерським складом МВС України своїх посадових обов’язків, міліція перетворилась з озброєного органу виконавчої влади, який повинен захищати життя, здоров’я, права і свободи громадян та інтереси суспільства від протиправних посягань (ст.1 ЗУ «Про міліцію»), на озброєне кримінальне угрупування. Угрупування, яке являє собою реальну небезпеку як для журналістів, так і для суспільства в цілому».

У заяві до Віктора Пшонки НМПУ наголошує, що останнім часом міліція систематично порушує права журналістів, вчиняє щодо них кримінальні злочини: застосовує до журналістів фізичну силу. Як приклади наводяться побиття на Майдані незалежності журналіста «5 каналу» Андрія Ковальова та інших журналістів в ніч з 18.07 на 19.07. 2013, побиття 11.07.2013 р. співробітниками Миколаївської міліції журналіста podrobnosti.mk.ua Наталії Барбарош.

Міліція також проводить незаконні обшуки, вилучає професійну техніку, погрожує незаконним притягненням до кримінальної відповідальності та позбавленням волі, якщо журналіст не припинить свою професійну діяльність. Приклад останнього часу: обшук та вилучення професійної техніки у коростенського журналіста Анатолія Лазаренка у Житомирській області.

Умисно не розслідує справи пов’язані із нападами на журналістів. Останні приклад: справи з нападу на Херсонських журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка так і залишились не розслідуваними.

Пасивно споглядає напади на журналістів: під час побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя міліція проявила злочинну бездіяльність, до кримінальної відповідальності винні співробітники міліції та їх керівництво не притягнуті.

НМПУ вважає, що Віталій Захарченко своєю бездіяльністю на посаді Міністра внутрішніх справ України спричинив тяжку шкоду правам, свободам та інтересам як окремих журналістів, так і суспільства в цілому.

На рівні з Міністром внутрішніх справ, Незалежна медіа-профспілка України вимагає кримінальної відповідальності співробітників та керівників спецпідрозділу «Беркут» та інших «кермачів» операції по знесенню наметового містечка на Майдані незалежності. Бо саме внаслідок їхніх злочинних дій та бездіяльності стало можливим побиття Київських журналістів.

Нагадаємо: раніше, 19 липня, Рада НМПУ прийняла рішення звернутися до президента України з вимогою відставки В.Захарченка з посади міністра МВС.

Репортер