Власник телекомпанії «Візит» звинувачує мера Кременчука у корупції

Олександр Мельник, власник приватної телекомпанії «Візит» звернувся до голові Служби безпеки України Олександра Якименка із заявою про вчинення корупційних правопорушень з боку посадових осіб органу місцевого самоврядування м. Кременчука.

 

Зокрема, пан Мельник звинувачує міського голову Кременчука Олега Бабаєва та директорів двох комунальних підприємств – КП «Ринкова площа» Олександра Гаврилова і комунальної телерадіокомпанії (КТРК) Сергія Перепелятника в завідомо узгоджених діях та в тому, що вони за попередньою домовленістю вчинили корупційні дії, направлені на фальсифікацію документів і створення штучних доказів для незаконного заволодіння корпоративними правами приватної телекомпанії «Візит».

 

«Фактично, створена і апробована корупційна схема щодо захвату та привласнення майнових прав юридичних осіб, – сказано в заяві Олександра Мельника на ім’я керівник СБУ.

 

«Дії директора комунального підприємства «Ринкова площа» Гаврилова О.А., які виразилися в незаконному привласненні повноважень голови ліквідаційної комісії, в незаконній передачі майнових прав підприємства Кременчуцькій міській раді є завідомо незаконними і протиправними та містять ознаки корупційного правопорушення», – сказано в заяві О.Мельника.

 

Також керівник приватної телекомпанії  стверджує: в момент звернення Гаврилова О.А. виконавчий комітет Кременчуцької міської ради, який очолює міський голова, 20.12.2012 року незаконно приймає рішення № 1329 «Про організаційні заходи щодо прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука майна та майнових прав юридичних осіб, що припиняються. Рішення протирічить ст.ст. 8,19 Конституції України, Цивільному кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» і містить фактори, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень».

 

«25 грудня 2012 року рішенням сесії Кременчуцька міська рада Полтавської області вирішила прийняти до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука майнові права КП КТТЦ «Електрон» та зарахувати їх на баланс комунального підприємства «Кременчуцька міська телерадіокомпанія»…, – сказано в заяві О.Мельника. – Твердження КП «КТРК» про те, що КП КТТЦ «Електрон» створило МКП «Візит» і є його засновником, безпідставні та такі, що не ґрунтується на фактах, які є загальновідомими, тобто були відомі директору комунального підприємства Перепелятнику С.Л. та іншим посадовим особам на момент звернення до суду з позовом та з заявою про забезпечення позову.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб КП КТТЦ «Електрон» було зареєстроване 13.02.1992 року, а МКП «Візит» 28.11.1991 року.

У відповідності до ст. 26 ЦК України 1963 року, чинного на момент реєстрації КП КТТЦ «Електрон» і МКП «Візит», правоздатність юридичної особи виникає в момент реєстрації.

Згідно ч.4 ст. 5 Закону України «Про підприємства в Україні» № 887-XII від 27.03.1991 року, чинного на момент виникнення спірних правовідносин, підприємство набуває прав юридичної особи від дня його державної реєстрації.

Таким чином, на момент державної реєстрації МКП «Візит», правонаступником якого є ПП «ПТК «ВІЗИТ», не існувало КП КТТЦ «Електрон», а тому вказана юридична особа не створювала МКП «Візит», так як не мала правоздатності і не набула прав юридичної особи.

 

Натомість, директор комунального підприємства Перепелятник С.Л., діючи завідомо незаконно наперед узгоджено з метою захвату нашого підприємства, достовірно знаючи про те, що КП КТТЦ «Електрон» не створювало МКП «Візит», подає позовну заяву та заяву про накладення арешту на майно нашого підприємства, внаслідок чого суд наклав арешт на майно ПП «ПТК «Візит», тим самим завдаючи шкоди підприємству”.

 

 

Нагадаємо: міський голова Олег Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня минулого року про передачу майнових  прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

Це рішення, а також рішення міськвиконкому, яке стало так званим «правовим підґрунтям»  для нього і дало підстави призначити керівником ліквідаційної комісії ТТЦ «Електрон» Олександра Гаврилова визнано Автозаводським районним судом 18 липня цього року незаконним і нечинними. Поки що рішення не вступило в законну силу, бо кожна зі сторін може його оскаржити до Харківського апеляційного адміністративного суду.

 

Юлія Билина