Більше 300 людей та організацій вимагають визнання неправомірності кримінального переслідування Гройсмана

120212054211-го серпня до Генеральної прокуратури направлено відкрите звернення (заяву про злочини) щодо кримінальної справи проти правозахисника Дмитра Гройсмана. Під заявою, яка була ініційована Проектом «Без Кордонів» ГО “Центр Соціальна Дія” менше ніж за два дні зібрано 265 підписів людей, небайдужих до останньої справи Дмитра Гройсмана, для яких його смерть стала невідновною втратою. Також дане звернення підтримало шістдесят громадських організацій з різних країн. Текст звернення розміщено за адресою http://noborders.org.ua/sfery-dijalnosti/rizne/vidkryte-zvernennya/

В заяві міститься вимога до прокуратуривибачитись перед Дмитром Гройсманом, його рідними, близькими і друзями, визнати безпідставність кримінального переслідування відомого правозахисника і притягнути винних в цьому до кримінальної відповідальності. А також міститься повідомлення про вчинення ряду злочинів представниками слідства і прокуратури  в ході порушення кримінальної справи, проведення досудового розслідування, затвердження обвинувального вироку. Про частину зазначених злочинів Дмитро Гройсман повідомив у промові в судових дебатах, яка була зачитана на останньому судовому засіданні його адвокатом Наталією Гурковською. Це затвердження вироку неналежним прокурором – заступником прокурора м. Вінниці Добросєрдовим  А.Р., завідомо неправдивий висновок експерта Безбаха І.В. і його злочинна змова із слідчим Солдатовим О.Б., грубі порушення, вчинені слідчими  – використання в якості понятих залежних від міліції осіб, не оформлення належним чином зняття інформації з каналів зв’язку.

Також, заявники повідомляють прокуратуру про вчинення злочину, передбаченого ст. 338 КК України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) слідчими, які порушували кримінальну справу щодо Дмитра Гройсмана та пред’являли обвинувачення, а також прокурором, який затверджував дане обвинувачення.

Заявники очікують від прокуратури реакції на дану заяву про злочини, передбачену КПК – внесення відомостей в Ѓдиний реєстр досудових розслідувань і розпочати досудове розслідування протягом 24-х годин з моменту отримання заяви.

Визнання своїх помилок і вибачення КПК не передбачені, відтак залишаються на совісті прокурорів.

В понеділок 12-го серпня о 10-30 в приміщенні Вінницького міськсуду Вінницької області за адресою м. Вінниця, вул. Грушевського, 17 оголосять вирок у кримінальній справі проти Дмитра Гройсмана.

Додаткову інформацію можна отримати за тел. +380972386386 Олександра Назарова, спеціалістка з розвитку Проекту «Без Кордонів»