До Генпрокуратури оскаржено нереагування низки прокурорів на незаконні місцеві акти з питань мирних зібрань

Як ми повідомляли, на початку 2013 року Інформаційний центр “Майдан Моніторингвиявив, що близько 90-та органів місцевого самоврядування різних країв України наприймали власних “порядків“, “положень” та “положень про порядок” з питань організації і проведення мирних зібрань, на що не мають жодних повноважень. Більш того, значна частина таких актів містить норми, які прямо суперечать Конституції та основоположним міжнародним актам з питань прав людини (як то – щодо встановлення строку завчасного повідомлення про проведення мирних зібрань, про заборону використання гучномовців, прапорів, транспарантів тощо).

У травні цього року ми повідомили про це (у числі інших органів влади) і Генеральну прокуратуру. Після здійснення відповідного  розгляду за її дорученням прокурори внесли подання про незаконність того псевдоправового непотребу у таких населених пунктах:

Красноперекопськ, Армянськ (АР Крим), Крижопіль, Жмеринка, Хмільник (Вінницька область), Луцьк (Волинська область), Дзержинськ, Костянтинівка, Торез, Краматорськ, Шахтарськ, Горлівка (Донецька область), Веселе, Розівка, Оріхів (Запорізька область), Тлумач (Івано-Франківська область), Тараща, Кагарлик, Буча, Нові Петрівці (Київська область), Трускавець (Львівська область), Комсомольськ, Глобине, Котельва, Хорол (Полтавська область), Бережани (Тернопільська область), Канів (Черкаська область).

Проте у деяких містах прокурори виявилися “сліпими”, а в інших випадках прокурори просто нічого не відповіли, порушивши Закон “Про прокуратуру” та Закон “Про звернення громадян”.  Оскільки один з основних принципів “Майдан Моніторингу” – ніколи не залишати справу на півдорозі, до Генпрокуратури було подано відповідну скаргу. Тепер за її дорученням з несумлінними колегами розбиратимуться обласні прокуратури:

ГПУ-39-на скаргу по порядках

Далі буде.

**********

Діяльність з моніторингу та захисту свободи мирних зібрань в Україні здійснюється ІЦ “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження