Євген Сверстюк про тиск на «Експрес»: «Це нічим не відрізняється від радянських репресій»

4149-4-3Після оприлюднення інформації про нову атаку «орлів Клименка» нагазету «Експрес» та підприємства, що забезпечують її діяльність, у редакцію надходять сотні дзвінків з України та за кордону від людей, що висловлюють підтримку журналістам.   

Ось, що сказав зокрема Євген Сверстюк, дисидент, фiлософ, учасник iнiцiативи “Першого Грудня”:

“Дiї  влади не вiдрiзняються вiд радянських репресiй.  Змiнилися лише механiзми тиску. Ці події абсолютно несумiсні навiть зi слабкими формами демократiї. Не знаю, чи варто називати це якимось спеціальними  словами, бо це звичайнісінький бандитизм. Такі методи правлiння сучасних олiгархiчних кланiв — це повторення радянських методiв, вiдповiдно до нових обставин.

 Владу судять не по тому, що вона говорить, а по тому, що вона робить. Цi методи такi ж жорсткi, послiдовнi та антикультурнi. Цi її вчинки вимагають моральної, полiтичної та юридичної квалiфiкацiї.

Цей прецедент влада використовує для випробування людини та суспiльства на  слабкiсть. Це випробування є щоденним та системним. У порядному демократичному свiтi людину заохочують бути вiльною, а тут навпаки — примушують до рабської поведiнки.

Про це потрiбно широко оповiстити, потрiбна реакцiя української та мiжнародної громадськостi.

А газета i надалi має з гiднiстю вiдстоювати свою позицiю, у будь-якому випадку не піддатись на тиск”.

Експрес онлайн