Клюєв розповів Фюле про бажання України підписати асоціацію з ЄС

 

69258… і продовжити інтеграційні процеси з РФ

Україна, незважаючи на плани підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом, хоче продовжити поглиблення відносин та інтеграційні процеси з Росією, країнами євразійського співтовариства, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у Брюсселі на спільній прес-конференції з комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

“Як сказав нещодавно президент нашої країни Віктор Янукович, для України асоціація з ЄС повинна стати важливим стимулом для подальшого формування сучасної європейської держави”, – цитує секретаря РНБО України прес-служба відомства.

Разом з тим, він підкреслив, що Україна планує зберігати і продовжувати поглиблення відносин та “інтеграційні процеси з Росією, країнами євразійського співтовариства, іншими світовими лідерами і новими центрами економічного розвитку”.

“Ми обговорили з нашими європейськими колегами багато питань, що стосуються євроінтеграції України та підготовки до успішного проведення саміту “Східного партнерства” восени цього року. Ми впевнені, що практично всі домовленості, досягнуті між Україною і ЄС на саміті в лютому, буде виконано. В цьому напрямку злагоджено працюють всі гілки влади нашої країни у тісній взаємодії з профільними структурами ЄС, Ради Європи та ОБСЄ”, – сказав Клюєв.

Секретар РНБО зазначив, що весна та перша частина літа були дуже насиченими – у квітні-червні було прийнято великий пакет відповідних законів. За його словами, важливо, що низка законопроектів допрацьовувалися за активної участі представників опозиційних парламентських фракцій. “Це свідчить про те, що в українському парламенті є консенсус щодо євроінтеграційних планів України”, – підкреслив Клюєв, зазначивши, що тепер необхідно втілювати ці законодавчі нововведення у життя.

За його словами, ще один пакет законопроектів буде доопрацьовано з урахуванням пропозицій експертів Венеціанської комісії та інших європейських структур. Насамперед, мова йде про зміни законодавства про вибори, а також – про уточнення до Конституції України щодо повноважень Вищої ради юстиції і зміцнення гарантій незалежності суддів. Клюєв висловив надію, що ці законопроекти буде прийнято парламентом України вже у вересні.

Він також повідомив, що наразі готується пакет законопроектів у рамках комплексної реформи всієї правоохоронної системи України. “Проект закону “Про прокуратуру” вже відправлено до Венеціанської комісії. Ще кілька проектів законів майже готові, і до кінця вересня вони також будуть вивчатися європейськими експертами”, – уточнив Клюєв.

Важливим питанням у рамках співпраці з ЄС він також назвав покращення ділового та інвестиційного клімату. “У нас тривають постійні консультації з представниками міжнародних та українських бізнес-асоціацій. Кабінетом міністрів України прийнято ряд важливих рішень щодо спрощення реєстрації іноземних інвестицій, ліцензування експорту та імпорту, правил торгівлі та багатьох інших напрямків. У нас є питання, що стоять на порядку денному і які нам необхідно вирішити з Єврокомісією, але я сподіваюся, що найближчим часом ці питання ми вирішимо”, – зазначив Клюєв. За його словами, це стосується утилізаційного податку на автомобілі, а також декількох інших питань.

Саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом, складовою частиною якої є створення зони вільної торгівлі, відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі. Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинення політичних переслідувань опозиції та проведення реформ

Dt.ua