Права журналістів порушуються, але до суду в 2013 було скеровано лише три справи

За половину 2013 року загалом по Україні було порушено 117 кримінальних проваджень щодо перешкоджання законній діяльності журналістів. Про це повідомляє Інформаційне агентство “Поряд з вами” з посиланням на інформацію, надану Генпрокуратурою України.

Згідно зі статистичними даними відомства, зі 117 відкритих проваджень не знайшли підтвердження злочину майже дві третини – 69 справ були закриті.

Але й до суду скеровано лише три.

Цікаво, що в лідерах за порушенням прав журналістів знаходиться столиця України – у Києві порушено 13 проваджень (якщо додамо ще шість справ з Київської області, то загалом буде 19 випадків), та Донецьк, де було задокументовано 10 правопорушень проти журналістів.

Найбільш чемними виявилися Сумська, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська та Житомирська області, в яких не зафіксовано жодного перешкоджання журналістам.

В Одеському регіоні порушено 8 Кримінальних проваджень, з яких закрито 4. Але жодної справи до суду так і не дійшло.

Ситуацію щодо великої різниці між кількістю порушених проваджень та тих, що дійшли до суду, ми попросили прокоментувати медіа-експерта Зою Казанжи.

Як пояснила пані Зоя, немає нічого аж такого дивного в  різниці між справами, за якими порушено провадження, та справами, які дійшли до суду.

Зареєстровані факти та провадження – то очікувана первинна реакція на хвилі в інформаційному просторі, які створюють ЗМІ в знак корпоративної солідарності. Таке собі «відмахування» від громадськості, яка з впертістю осінніх мух «лізе», куди їх не просять.

Відомо, що будь-яка новина спочатку народжується, потім трохи живе, а потім швидко вмирає. В тому, про що ми говоримо, існує саме такий алгоритм.  Ситуація – реакція – імітація бурхливої чи хоч якої діяльності – кволий результат.

Владі вкрай невигідно мати позитивні рішення для журналістів по перешкоджанню журналістській діяльності. Можна створити прецедент, але ж навіщо вони самі собі створюватимуть систему, яка буде їм заважати робити те, що вони роблять?” – зазначає медіа-експерт Зоя Казанжи.

ІА “Поряд з вами”  http://www.poryad.com/?p=21303

171_prok

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair