Правозахисники просять Віктора Януковича звільнити Юлію Тимошенко та максимально відновити її права

Президенту України

В.Ф. ЯНУКОВИЧУ

Ю.Тимошенко-_24_8 Шановний Вікторе Федоровичу!

Ми, представники правозахисних організацій, звертаємося до Вас з приводу ситуації, що склалася в Україні з приводу виконання рішень Європейського суду з прав людини, зокрема у справі Юлії Тимошенко, заява № 49872/11.

У статті 3 Конституції чітко визначено, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Також у статті 55 Основного закону закріплено, що кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

На жаль, сьогодні дотримання цих основних конституційних принципів в Україні становить велику проблему. Статистика Комітету міністрів Ради Європи свідчить про те, що Україна не виконала близько 95% рішень Європейського суду з прав людини. Такий стан справ є неприйнятним для кожного українського громадянина, який став жертвою помилок судової системи України, він обурює представників вітчизняних та зарубіжних правозахисних організацій, провідних міжнародних інституцій.

За час Вашого президентства найбільш резонансною в Україні та за її межами стала справа Юлії Тимошенко, яку вважають прикладом політично вмотивованого вибіркового правосуддя та символом руйнування демократичних підвалин суспільного життя в Україні. Країни Європейського Союзу, Європейський Парламент, уряди США, Канади, засудили ув’язнення Юлії Тимошенко та порушення проти неї низки інших кримінальних справ, неодноразово вимагали негайного її звільнення та припинення використання кримінального правосуддя для політичного переслідування.

У квітні 2012 року Данський Гельсінський комітет з прав людини провів детальний моніторинг судових процесів у справі Юлії Тимошенко і відзначив фундаментальні недоліки української системи правосуддя, що негативно позначились на захисті прав засудженої Тимошенко та дотриманні принципу верховенства права.

30 квітня 2013 року Європейський суд з прав людини своїм рішенням одноголосно постановив, що арешт Юлії Тимошенко був свавільним, а законність тримання її під вартою не була належним чином оцінена національними судами. 31 липня 2013 року дане рішення Європейського суду з прав людини набуло чинності. Але до цього часу відповідні органи влади України, навіть у цій резонансній справі, не здійснили належних дій для відновлення порушених прав Юлії Тимошенко та притягнення до відповідальності посадових осіб, які приймали свавільні незаконні рішення. Натомість Україна, як член Ради Європи, зобов’язана відреагувати на це рішення та довести міжнародним партнерам, що дотримується взятих зобов’язань. Будь-які подальші затримки з виконанням цього рішення суттєво підриватимуть міжнародний імідж нашої держави та перешкоджатимуть підписанню Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом на Вільнюському саміті у листопаді 2013 року.

У зв’язку з цим, звертаємося до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, як до Гаранта додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, з проханням невідкладно вжити всіх можливих заходів для виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко, що набуло чинності, та використати всі наявні повноваження Президента України, включно з помилуванням, для максимально повного відновлення незаконно порушених прав Юлії Тимошенко та її звільнення.

З повагою

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи

Василь Овсієнко, член Української гельсинської групи з 1978 року, колишній політв’язень, лауреат премії ім.Василя Стуса

Богдан Горинь, колишній політв’язень, правозахисник

Роман Круцик, голова Всеукраїнського товариства “Меморіал” імені Василя Стуса

Олесь Шевченко, в.о. голови Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Український комітет “Гельсинки-90”