Російська митниця зупинила весь український імпорт – ФРУ

Від 14 серпня поточного року митна служба Росії включила до переліку “ризикових” усіх без винятку українських імпортерів, що фактично на невизначений час блокувало поставку товарів з України.

Про це повідомила прес-служба Федерації роботодавців України (ФРУ).

Як уточнюють у ФРУ, російська митниця піддає українські вантажі суцільний перевірці, включаючи вивантаження, перевантаження і завантаження їх назад у транспорт.

“Усе це призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів, і, як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставок товарів, псування продукції, підриває позиції українських товаровиробників на ринку РФ. Причому російський ринок для багатьох українських підприємств є критично важливим”, – зазначили у ФРУ.

Крім вищесказаного нагадаємо, що у понеділок, 12 серпня, видання Українська правда (УП) писало, що Федеральна митна служба РФ від кінця минулого місяця посилила контроль вантажів, що завозяться більше ніж 40 українськими компаніями.

За даними газети, серед цих підприємств виявилися ПАТ Укрнафта і низка підприємств, підконтрольних Дмитру Фірташу.

Зокрема, до переліку “ризикових” імпортерів потрапили ПрАТ Кримський титан (АРК), Вільногірський ГЗК, ТОВ Синтез ресурс (вистриб’ютор Вільногірського ГЗК), ПАТ Кримський содовий завод (КСЗ, Красноперекопськ, АРК), ПрАТ Сєвєродонецьке об’єднання Азот (Луганська обл.) , ПАТ Сумихімпром, ТОВ НВП Зоря (Рубіжне Луганської обл.), ТОВ Хімічна компанія бензол (постачальник продукції Зорі).

УП повідомляє, що до списку також потрапили великі вагонобудівні підприємства: Дніпровагонмаш (Дніпропетровська обл., Власник – група ТАС), підприємства групи Азовмаш(Донецька обл., видання пов’язує їх із нині покійним Олександром Савчуком), Стахановський вагонозавод (Луганська обл., входить до групи Фінанси та Кредит Костянтина Жеваго), а також виробник вагонного литва Кременчуцький сталеливарний завод (Полтавська обл.).

Крім того, російських митників зацікавила продукція провідного підприємства енергомашинобудування ВАТ Турбоатом (75% належить державі).

Також у списку опинилися кілька підприємств агропромислової галузі: кондитерське ПО КОНТІ (основний бенефіціар – Борис Колесніков), сировари Агропродекспорт і КОМО-експорт, а також держпідприємство Артемсіль.

Видання стверджує, що українські підприємства були внесені до групи ризикових ще 12 липня 2013 року, а складності з оформленням імпорту товарів почалося у них приблизно від 24-25 липня. Вантажі згаданих українських компаній будуть піддавати ретельному огляду, що ускладнить імпортно-експортну діяльність. Така підвищена увага ФМС Росії пояснює виявленими проблемами під час оформлення декларацій.

Нагадаємо, що цього тижня між РФ та Україною мають розпочатися переговори з приводу заборони завезення на територію Росії продукції української кондитерської компанії Roshen. Варто також зазначити, що на початку липня стало відомо про плани Росії ввести торгові санкції щодо українських шоколаду, вугілля і скла у зв’язку із введенням Україною ввізного мита на імпортні авто.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна
About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair