Волинь, Рівненщина та Львівщина обмінювалися успішними практиками самоорганізації населення

Прес-служба Асоціації

підтримки та розвитку ОСББ та ОСН

Тел.: (098) 9222616

(066) 1630008

 (0332) 200032

   e-mail: press.asossiation.osbb[at]gmail.com

 

imagesобмінСільські громади можуть покращувати благоустрій територій, на яких вони проживають, ставши на шлях самоорганізації, тобто, створивши орган самоорганізації населення (далі ОСН). Яскраві приклади ефективності ОСН, які у селах, здебільшого мають форми сільських комітетів, переймали представники Ресурсного центру для ОСН м. Луцька, під час Третьої Всеукраїнської Школи самоорганізації населення, яка проходила минулого тижня.

Захід організовував Інститут аналізу державної та регіональної політики в рамках втілення проекту «Міжрегіональний обмін досвідом сільських органів самоорганізації населення» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

До участі у ознайомчому візиті долучились – член Конституційної Асамблеї при Президенті України, програмний директор Міжнародного Фонду «Відродження» Олексій Орловський, голова Всеукраїнської асоціації сприяння органам самоорганізації населення Андрій Крупник, та представники семи ресурсних центрів для органів самоорганізації населення України.

Переймали досвід успішної самоорганізації у трьох областях: Волинській, Рівненській та Львівській. Зокрема, у Здолбунівському районі Рівненської області де, завдяки активній роботі сільських комітетів прийнято Стратегію розвитку сільських громад району, а також районною та обласною радами передбачено фінансування конкурсів проектів, спрямованих на розвиток сільських громад і покращення благоустрою сільських територій.

У Волинській області гості відвідали сільські комітети сіл Вишеньки та Підліски Рожищенського району, Голишів Луцького району, Губин, Маньків Локачинського району та інші. Вразили гостей результати діяльності сільського комітету у с. Боратин Луцького району Волинської області, де повноцінно функціонують заклади культури, обладнаний спортивний стадіон, рівні дороги і освітлені вулиці.

Наразі Ресурсним центром для ОСН проводиться робота для поширення позитивного досвіду на території Волинської області. Чи не найголовнішим фактором в успішності такої діяльності є активність самих громад і бажання покращувати умови свого проживання, а підтримку щодо створення та діяльності органів самоорганізації населення охоче нададуть у Ресурсному центрі для ОСН у місті Луцьку.

Ресурсний центр для ОСН створений за проектом Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення».