Вже два роки діє Закон України «Про доступ до публічної інформації», але більшість міських рад Луганщини продовжують приховувати генплани від громадян

Про це розповіли експерти Східноукраїнського центру громадських ініціатив під час круглого столу «Доступ громадян до генпланів міст Луганської області: проблеми та шляхи їх вирішення», який відбувся 22 серпня 2013 року в приміщенні Луганської обласної державної адміністрації. Захід організував Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно з Управлінням містобудування та архітектури та Управлінням комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації. У круглому столі взяли участь більше 20 архітекторів міст та районів області, представники громадських організацій та журналісти.

У 2012 – 2013 роках Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснив моніторинг доступності генеральних планів усіх 460 міст України, включаючи 37 міст Луганської області. На всі міські ради Центром були надіслані інформаційні запити з проханням надати для ознайомлення містобудівний документ та пояснити як з генпланом може ознайомитися звичайний громадян. У відповідь 16 рад повідомили, що доступ до їх генпланів обмежено грифом «Для службового користування». При цьому  12 категорично відмовили в доступі (Красний Луч, Кіровськ, Лисичанськ, Первомайськ, Привілля, Рубіжне, Свердловськ, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Стаханов, Суходільськ, Щастя).

Десять міськрад вказали, що не розпоряджаються цими містобудівними документами, а знаходяться вони в райдержадміністраціях. Рада міста Гірське не відповіла на інформаційний запит взагалі.

Змістовні відповіді надали міські ради Алчевська та Луганська.  Про можливість ознайомитися із повним текстом генплану в приміщені міськради заявили Зоринськ та Петровське, однак у організаторів моніторингу перевірити ці дані можливості не було.

Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» генплан має поділятися на дві частини: відкриту та закриту. 35 із 37 міських рад області порушують цю норму закону і відповідного розмежування не зробили. Це робить неможливим ознайомлення громадян із документами. Закон вимагає, аби відкриті частини генпланів були розміщені на офіційних веб-сайтах міських рад. Це положення також виконали лише Алчевськ та Луганськ.  На веб-сайті Кіровська розмістили лише основне креслення Генплану міста.

«Генеральний план – важливий містобудівний документ. Саме він визначає як місто розвиватиметься у майбутньому. Без доступу до інформації генплану інвестори не можуть ухвалювати зважені рішення щодо інвестицій, здійснювати будь-яке серйозне будівництво. Без генплану містяни позбавлені можливості контролювати дії влади по забудові міста та розподілу земельних ресурсів громади. Доки містобудівна документація буде в руках обмеженого кола осіб, це породжуватиме корупцію та беззаконня в землевідведенні та будівництві. Саме тому ми домагаємось зняття грифів обмеження доступу з генпланів», – коментує результати моніторингу доступності містобудівної документації для громадян голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Під час проведення круглого столу також виступили архітектори міст та районів області, переважна більшість не пояснювала причин порушень інформаційного законодавства, але нарікала на відсутність коштів, професійного програмного забезпечення та кадрів для розробки генпланів. Волонтер Корпусу миру США Ейлін Келі розповіла присутнім про досвід доступу громадян до містобудівної документації в США. У свою чергу представники ініціативних груп громадян, що протидіють незаконним забудовам,  поділилися історіями про те, як вони не можуть отримати інформацію про конкретні будівництва поруч місць їх проживання та їх власників.

* * * * *

З відповідями міських рад  можна ознайомитися на сайті  http://cityplan.in.ua/cities

 

 Східноукраїнський центр громадських ініціатив

 http://totalaction.org.ua/;  067 640 94 40