Європарламент закликає Росію не тиснути на «Східне партнерство» – резолюція

 

Укрінформ

indexЄвропарламент наголошує на неприпустимості тиску РФ на «Східне партнерство» і закликає поважати суверенний вибір країн, які прагнуть інтегруватися в ЄС.

Про це йдеться в ухваленій у четвер у Страсбурзі резолюції законодавчого органу ЄС щодо тиску Росії на країни «Східного партнерства» у контексті проведення Вільнюського саміту, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«(Європарламент) закликає Російську Федерацію утриматися від чинення тиску на східних партнерів і повною мірою поважати їхнє суверенне право на власний політичний вибір», – наголошується у резолюції.

Депутати висловили занепокоєння з приводу того, що на заключному етапі перед підготовкою до підписання і парафування угод про асоціацію із східними партнерами на саміті у Вільнюсі ці країни почали зазнавати тиску у різних формах.

«(Європарламент) вважає цей тиск неприйнятним», – також наголошується у документі.

Європарламентарії підтвердили свою підтримку підписання чи парафування угод про асоціацію на саміті у Вільнюсі із тими країнами «Східного партнерства», які готові до цього і бажають це зробити.

«(Європарламент) звертається до Єврокомісії і Ради ЄС вийти із подальшими конкретними, ефективними заходами задля підтримки країн-партнерів», – окремо зазначено у резолюції.

Окрім цього, євродепутати висловили переконання, що політичні й економічні реформи у країнах «Східного партнерства», що грунтуються на цінностях і стандартах ЄС, неодмінно полягають в інтересах самої Росії, адже розширять регіон стабільності, процвітання і співпраці уздовж її кордонів.

«(Європарламент) підтверджує готовність ЄС допомогти країнам «Східного партнерства» в реалізації їхніх інтеграційних зусиль, зокрема, щодо реалізації виконання тимчасового застосування (до завершення ратифікації. – Ред.) відповідних положень угод про асоціацію чи щодо поглиблених і всеохоплюючих ЗВТ після їх підписання, відновлення призупинених програм із надання позик і допомоги, спрощення візового режиму та в контексті перспектив безвізових подорожей», – також зазначається у резолюції.