Європейський Союз – цивілізаційний вибір України

OLYMPUS DIGITAL CAMERA12 вересня у Миколаєві відбувся прес-візит Представництва Європейського Союзу (ЄС), в якому взяли учали провідні журналісти з різних регіонів України, котрі висвітлюють тему євроінтеграції.

Євросоюз є унікальним для світової практики об’єднанням держав (нині їх – 29). На рівні ЄС ухвалюють законодавчі акти, які згодом стають частиною національних законодавств країн-членів. Через такий орган як Європейська Рада Євросоюз вирішує актуальні питання в рамках спільної зовнішньої та безпекової політики.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЩе  2008 року були закладені основи євроінтеграції України та ЄС. Підписання ж Угоди про Асоціацію з Євросоюзом заплановане на листопад цього року у Вільнюсі.

Євросоюз – це цивілізаційний вибір України, зробивши який Україна визначить вектор свого розвитку на десятиліття вперед. Адже ЄС – це європейські цінності, європейська якість життя, дотримання прав людини у найширшому розумінні.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРосія робить усе можливе, щоб змусити Україну розвернутися на 180 градусів і силою та шантажем затягти її до Митного союзу. Однак торговельні війни, які Росія веде проти України, 11 вересня офіційно засудив Європейський Союз як форму тиску на Україну.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВідрадно, що нині й провладна більшість, і опозиція в парламенті об’єдналися, щоб до вільнюського саміту встигнути ухвалити якнайбільше законів, які наближують Україну до європейського законодавства.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУгода про Асоціацію між Україною та ЄС – 800-сторінковий документ, що визначає їхні стосунки в різних галузях і з яким можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ економічній  галузі – це зона вільної торгівлі. У результаті переходу вітчизняної промисловості на європейські норми в Україні стануть якіснішими товари та послуги, а покращення бізнес-клімату сприятиме створенню в Україні нових виробничих потужностей та додаткових робочих місць.

За словами Яна Томбінського, українська сільгосппродукція першою має всі шанси завоювати європейський ринок, а заступник посла Швеції в Україні Мортен Енберг задовлений співпрацею наших країн у розвитку ІТ-технологій.

У разі підписання Угоди про Асоціацію Євросоюз зобов’язується надати Україні фанансову та технічну підтримку процесу реформ.

Угода – це також спрощений візовий режим з країнами ЄС, енергетична безпека, розвиток демократії, належне управління і сталий розвиток.

У рамках прес-туру представників ЗМІ на семінарі-тренінгу з висвітлення питань євроінтеграції навчали кваліфіковані експерти. Зокрема, прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік, директор європейських програм МГО «Інтерньюз-Україна» Володимир Єрмоленко, народний депутат Ірина Геращенко, редактор сайту «ENP Еast Media Freedom Watsh» Анатолій Марциновський.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЯн Томбінські, посол, голова Представництва ЄС в Україні того дня відкрив нову інформаційну кампанію Представництва – «Будуймо Європу в Україні», мета якої –  роз’яснення її громадянам важливості підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а також поширення європейських цінностей. Вона розпочалася у Миколаєві виступом вуличного театру та виставкою карикатур «Є краща сторона Європи», яку представив Інститут світової політики.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДиректор цієї громадської організації Альона Гетьманчук так каже про їхній проект:

– Україна, безумновно, є частиною Європи, але на сьогодні існує краща сторона Європи – це Європейський Союз. Чим більше Україна зближуватиметься з ЄС, тим більше у неї буде можливостей розвиватися і ставати кращою. І в цій, кращій Україні, ми матимемо правоохоронців, які з повагою ставитимуться до громадян; ми матимемо країну, в якій хабар буде перепусткою лише до в’язниці, а не до вищої посади; де дороги будують не для постійних ремонтів, а для авто; де бізнес регульований ринком, а не корумпованою владою. Все це може стати реальністю, якщо кожен громадянин докладатиме зусилля і якщо влада виявлятиме політичну волю…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа карикатурах зображено дві реальності – українську і європейську. Карикатури створені відомими українськими художниками – Мариною Туровською, Костянтином Казанчевим, Ігорем Бежуком та Олексієм Кустовським.

 

Людмила Кучеренко,

учасник заходу

 

Матеріал підготовлено за  підтримки Міжнародного фонду «Відродження»