Фюле заявив про неприпустимість тиску Росії на країни, що рухаються в ЄС

Угода про асоціацію та побудову глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі сумісна зі статусом спостерігача в Митному союзі країн СНД.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, виступаючи в середу в Страсбурзі під час обговорення в Європарламенті питання про тиск Росії на країни Східного партнерства у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію.

“Члени Східного партнерства можуть розвивати співпрацю з МС, можуть у якості спостерігача, і участь у глибокій та всеосяжній зоні вільної торгівлі, і я хочу це підкреслити, повністю сумісна з наявними у партнерів угодами про зону вільної торгівлі з іншими країнами СНД”, – сказав він.

indexПри цьому єврокомісар підтвердив: “Це правда, що членство в Митному союзі не сумісне з зоною вільної торгівлі з ЄС, переговори про яку були проведені з Україною, Молдавією, Грузією і Вірменією”.

“Мова не про ідеологічні відмінності або про конфлікт економічних блоків, або про ігри в нульові суми, тут – правова причина. Не можна в один і той же час знижувати митні тарифи в зоні вільної торгівлі і підвищувати їх потім з причини членства в МС”, – констатував Фюле.

“Дозвольте мені сказати чітко: розвиток проекту Митного союзу має поважати суверенні рішення партнерів. Будь-які погрози з боку Росії, пов’язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятними”, – підкреслив він.

При цьому він має намір конкретизувати, що це стосується всіх форм тиску, включаючи можливе зловживання цінами на газ, штучні перепони в торгівлі, військове співробітництво і гарантії безпеки та інструментальний підхід до тривалих конфліктів.

УП