Харківська влада сфальсифікованими рішеннями прибирає пам’ятну дошку Юрію Шевельову (ДОКУМЕНТ)

З’ясувалося, чому журналістів та представників громадськості не пустили на голосування Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Харківської міськради щодо меморіальної дошки видатному діячеві української науки і культури Юрію Шевельову.

Причина – заздалегідь  запланована  секретаріатом комісії підміна рішення Топонімічної комісії.

Як вже повідомлялося в засобах масової інформації, 4.09.2013 відбулося засідання цього дорадчого органу Харківської міської ради. Єдиним питанням, яке  розглядалося засіданням комісії було питання ліквідації встановленої напередодні пам’ятної дошки відомому мовознавцю. Внаслідок гарячої дискусії заступник голови комісії Олексій Хорошковатий не допустив до голосування рішення пресу та громадськість.

Після закінчення  засідання Олексій Хорошковатий повідомив на загал, що прийняте зібранням рішення торкається лише рекомендаціями до виконавчих органах Харківської міської ради, а саме звернутися до компетентних органів для отримання додаткової інформації про діяльність Юрія Шевельова під час Другої світової війни.

Члени Топонімічної комісії, депутат  міськради Олег Яцина, та проф. Ігор Муромцев які брали участь у її засіданні стверджують, що ставилося на голосування  лише одне питання,  котре озвучив Олексій Хорошковатий.

Проте отримані небайдужою громадськістю  документи підтверджують, що “заднім числом” на папері було оформлене  зовсім інше рішення. До нього неправомірно були включені пункти про скасування рішення Топонімічної комісії від 24.05.2011  та щодо  рекомендацій відмінити рішення Харківського міського голови про встановлення дошки Юрію Шевельову. Найобурливівим у цій  зафіксованій афері харківських чиновників і є нахабна й неприкрита фальсифікація  голосів членів комісії, які б ні за яких обставин  ніколи не проголосували б за такі рішення.

Для преси та громадськості зачитується прийняте рішення. Олексій Хорошковатий говорить (від 97 секунди), що на засіданні не рекомендували скасувати розпорядження міського голови про встановлення дошки.

Крім того, підложні пункти рішення є ще й юридично безграмотні.  Адже рішення про встановленню не тільки було прийнято ще у 2011 році, але й виконано.

Пункти 1,3,4 цього рішення Топонімічної комісії навіть не ставились на голосування

Сфальсифіковане рішення Топонімічної комісії Харківської міської ради (стор. 1)

Пункти 1,3,4 цього рішення Топонімічної комісії навіть не ставились на голосування

Сфальсифіковане рішення Топонімічної комісії Харківської міської ради (стор. 2) Пункти 1,3,4 навіть не ставились на голосування

Нагадаємо, Антифашиський комітет Харківщини в особі Нісона Ройтмана звинуватили мовознавця світового рівня Юрія Шевельова в фашизмі та колабораціонізмі. До цих звинувачень приєднався представник комуністів В. Лушницький.

Організатори встановлення дошки – філологи, українські громадські діячі, представники культурницьких організацій наполягали світовому значенні наукового спадку Шевельова та категорично заперечили його причетність до фашизму. Окрім доступної для всіх літературної та наукової спадщини, це заперечують і всі перевірки на таку співпрацю, які проводились як у післявоєнній Німеччині та США, куди переїхав мовознавець, так і в незалежній Україні.

Громадський комітет зі вшанування 105-річчя Юрія Шевельова в Харкові

тел. (057)751-17-68

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст

1 Comment

  1. Всі ці “антифашисти” не заспокояться, доки не дістануть по мордам. Дійти до нахабства, щоб воювати зі встановленням меморіальної дошки видатному, геніальному українцю в Україні – за це треба карати жорстоко. І коли потовчуть цього нахабу Ройтмана, почнеться плач про антисемітизм. Шановні євреї, якщо це ваш, приведіть його до порядку. Приглушіть його ненависть до українців. Вилікуйте його від ксенофобії та україножерства. Або прив’яжіть його на якийсь час до ліжка, хай відпочине. Добре було б разом з Добкіним-Кернесом.

Comments are closed.