“Хочемо все знати”. Чи виконує ЦВК закон?

TSVKСкоро (стукаємо по дереву, щоб не наврочити) – вибори президента України, у березні 2015-го року. Насправді, це куди швидше ніж може видатися і тому ІЦ “Майдан Моніторинг” вважає, що вже зараз самий час перейнятися прозорістю діяльности органу, на який великою мірою покладено відповідальність за чесні вибори, за реалізацію громадянами права на вибір. Мова, зрозуміло, про Центральну виборчу комісію.

Згідно зі ст.14, 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” ЦВК, яко “розпорядник інформації” має, виконувати певні дії і мати на своєму офіційному сайті певну інформацію. Тож ми надсилаємо на адресу ЦВК офіційного запита щодо надання інформації, наявність якої на офіційному сайті цієї поважної установи є на наш погляд, скажемо так, неочевидною:

1. Які електронну адресу, номер факсу, номер телефону призначено у Центральній виборчій комісії для запитів на інформацію у, відповідно електронній формі, факсом, телефоном до ЦВК?

2. Яке спеціальне місце визначене у ЦВК для роботи запитувачів з документами чи їх копіями?

3. Який спеціальний підрозділ або які відповідальні особи призначені у ЦВК для забезпечення доступу до публічної інформації?

4. Якими видами інформації володіє Центральна виборча комісія як розпорядник інформації? За яким лінком (гіперпосиланням) розміщено на офіційному сайті ЦВК інформацію про види інформації, якою володіє, яку зберігає ЦВК, про систему обліку такої інформації?

5. За яким лінком (гіперпосиланням) розміщено на офіційному сайті ЦВК інформацію про механізми та процедури,за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень ЦВК?

6. За яким лінком (гіперпосиланням) розміщено на офіційному сайті ЦВК всі звіти про отримання та задоволення запитів на інформацію?

7. За яким лінком (гіперпосиланням) розміщено на офіційному сайті ЦВК  інформацію про  порядок складання, подання запиту на інформацію?

8. За яким лінком (гіперпосиланням) розміщено на офіційному сайті ЦВК інформацію про проекти нормативно-правових актів, рішень ЦВК?

9. Чи існують правові акти ЦВК, які мають гриф обмеженого доступу “для службового користування” чи інші позначки обмеження доступу? Якщо так, прошу надати перелік таких актів.

10. Прошу надати перелік відомостей, які віднесено у Центральній виборчій комісії до службової інформації.

Згідно з законом, відповідь має бути надано протягом 5-ти днів (з дати отримання запита). Відтак, невдовзі ми повідомимо про те, якою буде реакція ЦВК на цей запит.

До речі, якщо ви вважаєте, що ЦВК не оприлюднила ще якусь інформацію, яку вона мала б оприлюднити за законом, маякніть нам (на monitor[at]maidan.org.ua) – ми попитаємо.

 

Олександр Северин