Луцькі депутати прийняли Програму сприяння діяльності ОСН і дали дозвіл на створення першого в місті квартального комітету

Прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН

Тел.: (098) 9222616, (066) 1630008,  (0332) 200032

   e-mail: press.asossiation.osbb@gmail.com

завантаження (1)Вчора, 25 вересня 2013 року на сесії Луцької міської ради було прийнято Програму сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013 – 2016р. документ містить ряд заходів для стимулювання створення, а також підвищення спроможності ОСНів, а також механізми залучення фінансування для вирішення локальних проблем, що ж до бюджетного фінансування, то на реалізацію програми міським бюджетом передбачено 7 млн. грн. Депутати також підтримали рішення про створення першого у Луцьку квартального комітету «Малоомелянівський», що є однією із форм самоорганізації громади.

Такими діями народні обранці Луцька підтвердили свою готовність до побудови ефективної співпраці з громадою. Практика Вінниці, Луганська, Одеси, де розвиток ОСН вже не один рік підтримується місцевою владою показує, що взаємодія місцевого самоврядування та ОСНів стабілізує розвиток місцевої демократії і підвищує якість вирішення конкретних проблем на місцях. Державна політика також сприяє підвищенню авторитетності і дієвості ОСНів. Про це яскраво свідчить той факт, що у 2013 році у ОСНів з’явилась можливість брати участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

А це значить, що, будучи одночасно інститутами громадянського суспільства та елементами системи місцевого самоврядування, ОСНи міста Луцька мають змогу залучати державні кошти на вирішення проблем місцевого значення, а це вже неабияка фінансова перевага насамперед для населення.

Горизонти діяльності органів самоорганізації населення, в тому числі і квартальних комітетів, неосяжні. Це той шлях, яким рухаються громади у розвинутих країнах, використовуючи модель ініціативи «знизу» і її підтримки «зверху», тобто коли саме люди кажуть що потрібно покращити в першу чергу, які рішення приймати і які питання вирішувати, а місцева влада такі ініціативи підтримує і сприяє їх реалізації.

Тож прийняття Програми сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013 – 2016р. відкрило жителям міста нові можливості для донесення своїх потреб щодо покращення благоустрою і соціального стану до влади і співпраці з владою на рівних.

___________________________________________________________________________________________

Розробку Програми сприяння діяльності органів самоорганізації населення міста Луцька на 2013-2016 роки ініціювала Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН в межах проекту «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.