Міжнародна Амністія: Лист до Верховної Ради

indexЛист до Верховної  Ради: Крок вперед з законопроектом про прокуратуру та невиправдані чотири роки затримки з розслідуванням міліцейських тортур

 Amnesty International написала декільком провідним українським парламентаріям у п’ятницю, закликаючи їх швидко прийняти законодавство, яке могло б зіграти важливу роль у подоланні широко поширеної практики тортур і жорстокого поводження в країні.

 Організація в цілому вітає проект закону про реформу прокуратури, що був нещодавно відправлений на розгляд до Венеціанської комісії Ради Європи, однак поставила під сумнів, серед іншого, необхідність чотирирічної затримки в реалізації одного з ключових положень.

 “Ймовірно найбільш важливим аспектом цього проекту закону є те, що він забирає за повноваження щодо розслідування злочинів міліцією від прокуратури та передає їх окремому слідчому органу” , сказала Тетяна Мазур , директор Amnesty International в Україні.

 “Це важливий крок вперед – адже протягом багатьох років ми документували, як прокурори не в змозі  ефективно розслідувати справи проти своїх колег з правоохоронних органів, та переслідувати їх за законом. Однак це положення  стане визначним лише у разі швидкої та ефективної його реалізації. Тому запланована затримка викликає глибоке розчарування.”

 У відповідності з проектом закону і новим Кримінальним процесуальним кодексом, новий орган –  Державне бюро розслідувань – візьме на себе повноваження щодо розслідування злочинів правоохоронців у листопаді 2017 року.

 Amnesty International вважає, що це Бюро має бути створене в якості справді незалежної і неупередженої установи, побудованої на принципі громадського контролю, і що процес зі створення Бюро повинен розпочатися якнайшвидше  – значно раніше листопада 2017 року.

 “Якщо уряд серйозно ставиться до притягнення  міліції до відповідальності за свої дії, чому встановлюється чотирирічна затримка зі створенням органу, покликаного виконувати цю роботу? “ сказала Мазур.

 “Події у Врадіївці – це тільки найсвіжіший приклад того, чому Україні треба терміново вирішити проблему міліцейського свавілля. Звичайно, для проектування та створення установи для ефективного розслідування злочинів міліції потрібен час, проте 4 роки  – це необґрунтовано довгий термін.”

 У своєму листі до членів Парламенту організація також закликала законодавців включити в законопроект механізм ефективного запобігання змови між прокурорами та співробітниками правоохоронних органів з метою забезпечення ефективного слідства, що здійснюватиметься Державним бюро розслідування.

 У листі говориться, що закон повинен забезпечити відсутність робочих, операційних та особистісних відносин між прокурорами та правоохоронцями, щодо яких ведеться розслідування (у тому числі відносини, побудованих при навчанні та роботі в одному районі).

 “Українські громадяни вже досить довго страждали від рук міліціонерів , які вдаються до катувань, і прокурорів , які дозволяють їм залишатися непокараними”, сказала Мазур.

 

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.