Прес-реліз ССЕЕ: «Церква має фундаментальну місію для збереження створіння»

logoCCEE

Якщо нам не вдасться стати вихователями справжньої екології людини, ми не будемо проповідниками відповідальної екології природного довкілля. Екологія людини та екологія навколишнього середовища є тісно пов’язані. Природне довкілля – це дар, який потрібно з мудрістю захищати і доглядати, щоб передусім захистити людину від самознищення. Питання, пов’язані зі збереженням створіння, тісно пов’язані з цілісним розвитком людини – ця констатація стала результатом екологічної наради комісії “Caritas in Veritate” Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), яка відбулась 18 вересня у Люксембурзі, для відновлення системного дослідження питання сучасної екологічної місії Церкви.

У нараді, яка відбулася під керівництвом архієпископа Брюселю Андре Леонарда, голови Підкомісії «Збереження створіння», Комісії «Любов у правді» ССЕЕ, за участі Глави Католицької Церкви Люксембургу, архієпископа Жан-Клода Голлеріха, взяли участь експерти Єпископських Конференцій Європи, Святого Престолу та Європейської християнської екологічної мережі (ECEN), серед яких також проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Цим заходом було відновлено попередній консультаційний процес у даній сфері для того, щоб посилити діяльність єпископів Європи для збереження створіння, відповідно до чисельних закликів Святішого Отця, який своїм вченням постійно закликає християн до відповідальності за створіння.

Засідання було відкрито високопреосвященнішим Андре Леонардом, який виступив з доповіддю на тему «Екологічна місія Церкви: богословські, антропологічні, етичні та виховні перспективи». Згідно з ним, «збереження створіння є глибоким виявом християнської любові», яка не може бути реалізована, якщо не буде збережений метафізичний вимір людського життя, як це наголошує богослов фон Бальтазар. Архієпископ Брюселю також підкреслив, що старання кожного християнина для збереження створіння випливають із свідомості, що сучасний всесвіт є лиш однією фазою шляху до «Нового неба і Нової землі».

Учасники засідання розглянули також соціально-економічні аспекти охорони природного довкілля. Зустріч стала доброю платформою для обміну інформацією й успішним досвідом. Хоча не завжди вдавалося знаходити абсолютну згоду щодо окремих питань, однак, було безперечно визнано фундаментальну місію Католицької Церкви у вихованні для збереження створіння. Крім того стало очевидним наскільки є важливо, щоб усі християни, котрі цікавляться цією темою, могли отримати доступ до достовірної наукової інформації, яка б служила для сповнення вище згаданої місії.

Увага Церкви до питання збереження створіння не є нова і добре вкоренилася як на національному, так і місцевому рівнях. Численні ініціативи були реалізовані на рівні окремих єпархій та парафій. Але все більше стає очевидним виклик виховного процесу щодо першочергової необхідності відновлення стосунків людини зі своїм Творцем. Повсюди, де ці відносини є пошкоджені, створіння перетворюється виключно у матерію, якою треба володіти і мета існування людини чи навіть певного народу вимірюється можливістю максимального володіння, навіть якщо це веде до різних проявів несправедливості та конфліктів.

Учасники заходу розглянули питання подальшої інтенсифікації діяльності ССЕЕ для збереження створіння і запропонували різні форми подальшої праці в цьому напрямку, які мають бути представлені на Генеральній асамблеї ССЕЕ, що буде проходити в Братіславі 3-6 жовтня 2013 р.

 

Довідка: Членами Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ), є глави 33 єпископатів, що діють у Європі, а також архієпископи Люксембургу та Князівства Монако, маронітський архієпископ Кіпру, ординарій Кишинева та правлячий єпископ Мукачівської Греко-Католицької єпархії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на ССЕЕ