«Ранець, повний усмішок» для польських школярів

Збирати дитину до школи – то стихійне лихо для гаманців звичайних громадян у будь-якій країні.  А якщо діток двоє чи троє? Польща – не виняток. Сам тільки ранець для не вельми вибагливої дитини коштує 100 євро.

Утім, є діти з малозабезпечених родин чи сироти, котрі не мають можливості придбати й найдешевший рюкзачок і ходять до школи з поліетиленовими пакетами, стаючи мішенню для глузувань з боку заможних учнів.

Тож щороку наприкінці літа громадські організації, благодійні фонди, підприємці та церква Польщі активізуються, аби допомогти малоімущим. Така спільна акція називається «Повернення до школи» і варто лише відправити SМS на відомий номер, щоб отримати допомогу.

Католицький благодійний фонд «Карітас» підготував 30 тисяч шкільних рюкзаків. Вони були розподілені по церковних громадах Варшави та Перемишля, а заможні прихожани купили й вклали в них необхідне шкільне приладдя, спортивну форму, взуття, коробки для сніданків. Для першачків додали й по іграшці.

А у Кошаліні бізнесмени провели акцію «Ранець, повний усмішок», подарувавши укомплектовані до нового навчального року ранці дітям-сиротам та дітям з прийомних сімей.

В Україні теж є традиція дарувати подарунки першокласникам. Але надто часто куплені за гроші підприємців-благодійників ранці та канцприладдя дітям вручають представники влади, розраховуючи, що на найближчих виборах ці презенти конвертуються у голоси їхніх батьків…

 

За матеріалами зарубіжних ЗМІ

Переклад Яни Калашник

Матеріал підготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»