Російська влада повинна звільнити активістів Greenpeace, серед яких є українець

 завантаженняЗвинувачення у піратстві , висунуті проти активістів Greenpeace на борту судна Arctic Sunrise , очевидно безпідставні, заявила Amnesty International.

“Не викликає сумнівів , що неозброєні активісти Greenpeace не є піратами”, – сказала Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні. “Звинувачення Greenpeace у піратстві не мають ніяких реальних чи юридичних підстав. Такі необережні серйозні звинувачення зі сторони російської влади можуть привести до дуже шкідливих наслідків.”

Як повідомляється Міністерством внутрішніх справ України, серед затриманих активістів є один громадянин України.

“Влада Росії, відома на переслідування активістів, повинна звільнити активістів Greenpeace під заставу, надавши їм повний доступ до адвокатів до початку судового розгляду.” – сказала Мазур.

Екіпаж Arctic Sunrise з 30 активістами Greenpeace 19 вересня був затриманий російськими прикордонниками в акваторії Баренцева моря. За словами затриманих , представники влади були озброєні вогнепальною зброєю, з якої стріляли в воду та повітря, а також ножами, якими прокололи надувні човни. Згодом, прикордонники взяли судно штурмом, розбивши обладнання радіорубки, позбавивши екіпаж зв’язку.

Екологічні активісти Greenpeace протестували проти видобутку нафти на платформі “Прирозломного” ​​у Печорському морі поблизу архіпелагу Нова Земля.

“Необхідно розслідувати повідомлення про застосування сили щодо затриманих” , – додала Мазур

Слідчий комітет РФ в опублікованій раніше заяві повідомив про порушення кримінальної справи за статтею “Піратство” проти екіпажу Arctic Sunrise . Термін позбавлення волі за цією статтею становить в Росії від п’яти до 15 років.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.