Заява МЗС України щодо ситуації у Сирії

indexВ Україні з глибоким занепокоєнням і тривогою спостерігають за розвитком ситуації у Сирійській Арабській Республіці, рівень напруженості щодо якої невпинно зростає.

Позиція нашої держави щодо сирійського конфлікту нещодавно була в чергове підтверджена Президентом України – ми виступаємо за якнайскоріше припинення кровопролиття та обстоюємо необхідність розв’язання конфлікту виключно політико-дипломатичними засобами.

Водночас Україна заявляє про свою глибоку стурбованість у зв’язку з отриманням щодалі більш переконливих свідчень, які можуть підтверджувати застосування в Сирії хімічної зброї, що призвело до численних людських жертв. Такі дії є грубим порушенням норм міжнародного права, насамперед Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення та використання хімічної зброї та її знищення.

Закликаємо сторони протистояння та провідних світових гравців дотримуватися максимально виваженої та стриманої позиції, усіляко уникати кроків, здатних погіршити і без того критичну ситуацію в цій країні.

В Україні сподіваються, що будь-які міжнародні ініціативи, які дозволять зменшити напруженість у ситуації навколо Сирії, у т.ч. нещодавно висловлена пропозиція щодо встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю в цій країні, будуть уважно вивчені та в подальшому  реалізовані.

Одним з наочних свідчень відповідального підходу України щодо шляхів розв’язання сирійської кризи стало добровільне і повне припинення нашою державою ще з травня 2011 року військово-технічного співробітництва з Сирією.

З приводу опублікованої нещодавно в американській газеті «Вашингтон Пост» статті «Росія поставляє озброєння до Сирії через український порт» МЗС України відповідально заявляє, що протягом 2012-2013 рр. жодних поставок або транзиту з РФ територією нашої держави товарів військового призначення до Сирії не здійснювалося.

Закликаємо інші держави дотримуватися такого ж відповідального підходу.