DELFI: Президент Литви: “нецивілізовані” заходи тиску Росії об’єднали Європу

lidery-es-63134292

У п’ятницю президент Литви Даля Грібаускайте назвала “нецивілізованим” тиск Росії у зв’язку з самітом Східного партнерства ЄС, що наближується, однак зазначила, що це лише об’єднало європейські держави.
Президент стверджує, що введені відносно Литви, Молдови, України та Грузії торговельні обмеження були політичними заходами і це питання обговорювалося на саміті ЄС у Брюсселі.

“У 21- му столітті неможливо навіть уявити, що такі нецивілізовані засоби, як торгові, так і кібернетичні атаки, так і інші заходи можуть бути використані, аж до енергетичного тиску”, – сказала президент журналістам на брифінгу в Брюсселі.
“Те, що Росія використовувала подібні заходи проти багатьох країн, лише об’єднало Європу і відкрило очі більшості держав” , – сказала Грібаускайте.
У листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства ЄС, на якому планується закріпити більш тісні відносини ЄС з пострадянськими країнами. Це не подобається Росії, яка просуває ідею очолюваного нею Митного союзу.
У п’ятницю Грібаускайте заявила, що ця зустріч “стане історичною” можливістю, і “зовсім поруч” можливість підписати договір про асоціативне членство та вільну торгівлю з Україною, особливо, якщо місцевий парламент прийме необхідні закони з питання звільнення екс -прем’єра Юлії Тимошенко.
Листопадовий саміт відбудеться в Литві, оскільки вона в другій половині цього року головує в раді ЄС.

Джерело