Європейським судом з прав людини прийнято рішення у справі «Сергій Савенко проти України»

HРегіональний центр з прав людини

У рішенні від 24 жовтня 2013 року Суд встановив факт порушення Україною статті 3 Конвенції у матеріальному та процесуальному аспекті.

Справа стосувалась нелюдського поводження, якому заявника було піддано під час перебування у місцях позбавлення волі. Суд визнав, що розслідування фактів жорстокого поводження шляхом направлення запитів на адресу установи, на посадових осіб якої скаржився заявник, не може вважатись ефективним. Також суд зазначив, що для того, аби розслідування вважалось ефективним, необхідно, щоб воно проводилось із залученням до нього заявника.

Суд окремо дав оцінку тому факту, що в процесі розслідування, яке проводилось за скаргами заявника на національному рівні, він відмовився від скарг в частині, що стосувалась заступника керівника виправної установи, де він утримувався. Зокрема, Суд підкреслив, що така відмова не може вважатись вільною, оскільки заявник весь цей час перебував під фактичним контролем з боку заступника, таким чином, національні органи зобов’язані були перевірити скарги заявника в повному обсязі.

Більш детально із рішенням можна ознайомитись на сайті Європейського суду.

ГО «РЦПЛ» щиро вітає із черговим успіхом адвоката Бущенка А.П., який представляв у Європейському суді інтереси заявника.