«Людина не повинна ламатися, вона з матеріалу, який не ламається», – Євген Сверстюк

завантаженняЛьвівська бізнес-школа спільно з Українським католицьким університетом відкрила новий сезон зустрічей дискусійного клубу «Бізнес Credo» у Києві. 9 жовтня відомий філософ і дисидент Євген Сверстюк у форматі «business talk» з бізнесменами і топ-менеджерами розмовляв про те, на яких вартостях (цінностях) варто будувати бізнес і суспільство.

Модерував зустріч сенатор УКУ, директор ВАТ «Троттола» Ярослав Рущишин.

«Мета і засоби – це одне і те ж, – розпочав Євген Сверстюк. – Проте, як на мене, у житті головне засоби: те, як ви робите, що сієте щодня, ваш кожен крок – це і є найбільшою цінністю».

На думку філософа, успіх не може бути найвищою цінністю для людини, а лише щаблем: «Успіх – це фікція. А якщо людина будує себе, значить вона будує фундамент суспільства. Вартості справжні – це вартості духовні, їх не можна порівнювати із матеріальними цінностями».

Філософ зізнався, що не знає  відповіді на запитання, куди буде рухатися світ: «Але я можу відповісти на питання, куди має рухатися людина – повертатися до духовного начала. Я вважаю, що треба виходити з елементарної азбуки, яку знали наші діди: ми повинні будувати себе, вільну людину, яка здатна ризикувати задля власних ідеалів, бо усі наші досягнення – доволі хисткі щаблі».

На запитання, що таке соціально відповідальний бізнес, Євген Сверстюк відповів: «Це як відповідальна людина – явище не масове. На мою думку, це такий бізнес, який може відмовлятися від тимчасового вигідного ґешефту, якщо він підозрілий, задля довгострокової перспективи, а це завжди пов’язано із боротьбою мотивів».

Він також прокоментував стан сучасної української освіти: «Сьогодні освіта в Україні є фактично фальшивою. Добре зважена освіта мала б давати знання про минуле – знання про те, що робили з людиною і народом. Якщо говорити мовою Канта, людина може бути ціллю, але не може бути засобом, а ми й не помітили, як усе стало навпаки. Освіта повинна боротися з темрявою, а власне людина не може не боротися, у цьому полягає її життя»,– зазначив Євген Сверстюк.

Підсумовуючи зустріч, політв’язень розповів, що допомогло йому  не зламатися: «Людина не повинна ламатися, вона з того матеріалу, який не ламається».

Довідка.

Євген Сверстюк – доктор філософії, видатний український публіцист і літературознавець, політв’язень, активний учасник національно-демократичного руху, один з його інтелектуальних лідерів, та учасник ініціативної  групи  «Першого грудня». Головний редактор газети «Наша віра», президент Українського пен-клубу. Численні статті й публічні виступи Євгена Сверстюка перед інтелігенцією, студентами, школярами впливають на подолання інерції страху в суспільстві, на відродження національних духовних цінностей. Перебуваючи поза політичними організаціями, він, проте, впливає на формування ідеології національно-патріотичного руху в цілому й особливо на духовне відродження України.

Мета проекту «Бізнес Credo» – створити майданчик та започаткувати активний діалог для взаємодії бізнесу та суспільства, проаналізувати сучасні взаємні виклики і впливи, а в тривалішій перспективі – підсилити роль бізнесу у розвитку ключових суспільних процесів в країні.

Гостями попередніх зустрічей були  президент Українського католицького університету владика Борис (Ґудзяк), відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, правозахисник, публіцист Мирослав Маринович, Блаженніший Любомир (Гузар), історик та публіцист Ярослав Грицак, видавець і поет Іван Малкович.