Міжнародна Федерація журналістів засудила ставлення влади Кременчука до телеканалу “Візит”

Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили ганебне ставлення керівництва Кременчука до телевізійного каналу «Візит»

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) приєдналися до своїх відділень в Україні Незалежної медіа профспілка України (НМПУ) та Національної спілки журналістів України (НСЖУ), які засудили керівництво українського міста Кременчук за втручання у справи місцевого телеканалу «Візит».

За даними журналістських організацій, влада Кременчука звернулася до апеляційного суду з наміром перебрати «Візит» у своє управління.

Ця ренаціоналізація ефективних і незалежних засобів масової інформації відбувається, попри офіційну політику українського національного уряду денаціоналізації державних ЗМІ, відзначається у заяві МФЖ і ЄФЖ.

Українські журналістські організації також заявляють , що під час робочого засідання Кременчука мер Кременчука Олег Бабаєв ображав і погрожував журналістам з «Візиту» та газет «Програма Плюс» й «Кременчуцький телеграф» за висвітлення святкування Дня міста.

«Ми рішуче засуджуємо ганебне ставлення міського керівництва Кременчука до «Візиту», телеканалу, який працює в приватному порядку протягом останніх 20 років, – заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела, – Це явна спроба міської влади запровадити цензуру і контроль над вільними і незалежними засобами масової інформації і є прямим порушенням прав журналістів. Таку кричущу неповагу до засобів масової інформації не можна толерувати» .

НСЖУ і НМПУ заявили, що вони будуть вживати необхідних правових і політичних заходів, зазначається в заяві міжнародних журналістських організацій, щоб зупинити тиск уряду міста Кременчук на місцеві ЗМІ і змусити його дотримуватися закону.

«Україна повинна відповідати міжнародним стандартам у забезпеченні плюралізм власності медіа-середовища , яка не допускає примусової націоналізації критичних приватних ЗМІ , – сказав президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер Б`єргард, – Це абсолютно неприйнятно, що влада Кременчука ухвалила таке абсурдне рішення. Ми забезпечимо повну підтримку наших українських філій у боротьбі за захист свободи ЗМІ в Україні».

Кілька місяців осередок Незалежної медіа-профспілки телеканалу «Візит» протестує проти намірів міського голови Кременчука Олега Бабаєва передати приватний телеканал у комунальну власність. 19 вересня Автозаводський райсуд міста Кременчук скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії. Юристи Незалежної медіа-профспілки вважають таке рішення абсурдом, оскільки телеканал ніколи не належав державі і зразу був заснований як приватний.

Національна спілка журналістів і Незалежна медіа-профспілка України двічі виступали із заявами, в яких засуджувалася практика відібрати телеканал у законного власника.

За версією НСЖУ мер Кременчука Олег Бабаєв двічі оголошувався ворогом преси.

За інформацією прес-служби Незалежної медіа-профспілки України