Обговорення проблем міжкультурного порозуміння та способів співіснування в сучасному світі

Днями у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося обговорення проблем міжкультурного порозуміння та способів співіснування в сучасному світі у фокусі міжнародної співпраці, яку здійснює Львівський університет. У відкритому діалозі взяли участь представники засобів масової інформації міста Львова та працівники міжнародних центрів Університету. Організаторами зустрічі є прес-центр ЛНУ ім. Івана Франка та відділ міжнародних зв’язків.

В умовах глобалізації перед суспільством, державою і людиною постають нові виклики. Йдеться про конструктивний діалог між Україною та іншими державами, про вміння розуміти й сприймати інші культури, збагачуючи один одного. Відтак предметом обговорення були актуальні проблеми міжкультурного порозуміння та способів співіснування в сучасному світі.

За словами проректора з науково-педагогічної роботи Володимира Кирилича, найбільша міжнародна співпраця відбувається на особистісному рівні студентів, які шукають програми обмінів і мають безпосередні контакти з іноземцями. Володимир Михайлович відзначив: «Усі ми живемо надіями, що в кінці листопада буде підписана Угода про Асоціацію. Проте наша молодь давно в Європі. Вони їздять по світу та спілкуються зі студентами інших вишів».  Проректор розповів про багаторічну співпрацю Університету з провідними навчальними закладами й освітніми та науковими інституціями, про навчання студентів у європейських університетах, навівши статистику про відрядження в різні країни світу, окремо зупинився на діяльності літніх шкіл із вивчення української мови та навчанні іноземних студентів.

Представляючи українську спільноту на міжнародній арені, маємо зберігати свою ідентичність, популяризувати власні культурні цінності. Однією із найважливіших рушійних сил для поглиблення міжкультурного діалогу є освітня складова. У цьому контексті Львівський університет  активно працює із закордонними інституціями. Освітньо-комунікаційну діяльність в Університеті здійснюють міжнародні  центри.

Про діяльність центрів у контексті реалізації міжнародних проектів і їхньому сприянні в поглибленні міжкультурного діалогу студентів і молодих науковців з іноземними колегами йшлося під час виступів керівників і представників Центру італійської мови і культури, Центру грецької мови і культури імені Арсенія Еласонського, Центру іспаністики,  Британської ради, Представництва ОЕАД у Львові (Австрійського центру), Німецького мовного центру, Центру країн Північної Європи та Центру міжнародної освіти ІПОДП. Директори центрів розповіли про історію створення осередків, про напрями міжнародної діяльності на різних рівнях, про програми, стипендії, проекти й угоди із закордонними університетами. Координатор міжнародних  проектів «Erasmus mundus» і «Tempus» Оксана Краєвська представила програму «Erasmus mundus plus» та її можливостей.

Проректор Володимир Кирилич поділився представниками ЗМІ задумом – створити в Університеті ще три центри – китайський імені Конфуція, турецький і  болгаристики, над чим уже почали працювати.

Представниця Наукового товариства студентів, аспірантів і молодих науковців Христина Кошулінська розповіла про презентацію проекту студентів філологічного факультету, спрямованого на допомогу корейським студентам у вивченні української мови, яка відбудеться наступного тижня.

Процес обміну знаннями породжує порозуміння. Через мову ми пізнаємо культуру інших народів, бо саме мова є найважливішою ознакою нації і засобом репрезентації спільноти у світі. Мова будує мости порозуміння між культурами, це ключ до глибшого пізнання традицій і здобутків інших народів.

Своїми враженнями від участі в програмі міжнародних студентських обмінів і від перебування в Італії поділилася слухачка курсів Центру італійської мови та культури.

Незважаючи на вектор розвитку країни, який інколи схожий на маятник, все ж суспільний, освітній і культурний діалоги поглиблюються, що зокрема засвідчує мобільність студентів, молодих науковців і вчених нашого Університету, визнання дипломів про вищу освіту Львівського університету провідними академічними інституціями світу, а також візити до Університету дипломатів з метою вивчення української мови та поглиблення своїх знань про Україну.

1