Олена Білозерська: Політв´язень Володимир Кружко: справжній буйний (непокірний)

25 жовтня 2013 року в апеляційному суді Донецької області почався розгляд справи громадського активіста Володимира Кружка, який був засуджений до 1,5 років позбавлення волі за ч.1. ст. 282 ККУ «Умисне невиконання рішення суду» – за те, що боронив свій кіоск від знесення невідомими особами у цивільному. 
Кружку дали максимум, який передбачає ця стаття. Під час розгляду у суді первинної інстанції до нього не допустили запрошеного ним адвоката, нав’язавши іншого, якому Кружко на кожному засіданні давав відводи (безрезультатно), і позбавили Кружка останнього слова.

IMG_4572-800x555

Під час минулих протестних акцій у Києві я, здається, не познайомилась з паном Володимиром, хоча обличчя його пригадую – в першу чергу, по фото. Побачивши його вживу за гратами, була вражена. Такого духовитого дядька я ще не бачила. Його протестний дух іноді схожий на божевілля. «Безумству храбрых поем мы песню».

Він вважає, що перебуває за гратами незаконно, і відстоює свої права буквально кожну хвилину. Він оголосив і витримав 40-денне голодування. Незважаючи на побиття і тортури голодом (після завершення голодування їсти тюремну їжу пан Володимир не може, а те, що приносять близькі, йому не передавали), незважаючи на майже постійне перебування в карцері – він продовжує боротись. Зокрема, у карцері розбиває кахель, ламає «сантехніку», виймає і ламає замки. Коли розповідав про це, в залі лунали оплески. Справжній «буйний», зараз таких майже не залишилось. Був, до речі, привезений у суд просто з карцеру, у тому, в чому там сидів: шорти, вишиванка і капці на босу ногу.

Отже, про вчорашній апеляційний суд. Склад суду: судді Гладун, Чепур, Васильєв, прокурор Сухарєва О.В., адвокат Єльчанінова Ірина.

Кружко привітав присутніх вигуком: «Слава Україні!». Під час встановлення особи підсудного додав, що він також є головою дитячого спортивного тенісного клубу.
Одразу поскаржився: «Я прибув сюди із карцеру, там не дають ні ручки, ні паперу. Я ще не уклав апеляцію через тортури, які я витримую в слідчому ізоляторі, де незаконно знаходжуся».

На початку засідання Володимир Кружко подав такі клопотання: щоб до нього допустили в якості захисників з числа близьких родичів двох його рідних братів і двох синів. Як не дивно, прокурор підтримала це клопотання, і суд, після 40-хвилинного перебування у нарадчій кімнаті, прийняв рішення його задовольнити. На наступне засідання ці родичі приїдуть (вони, наскільки я зрозуміла, не в Донецьку).

Далі Кружко просить, щоб цього разу було попереднє засідання, і щоб на ньому розглянули питання про незаконність його перебування під вартою. Зачитує також своє звернення до прокурора області щодо порушення його права на захист, зокрема, через перебування під вартою. Вимагає негайно звільнити його з-під варти.

Прокурорка каже: «Ми зараз не маємо розглядати будь-які клопотання через відсутність чотирьох захисників, яких суд постановив допустити до справи. Це буде порушення права підсудного на захист».

Судді погоджуються з цією аргументацією і переносять суд на 28 жовтня на 14:00. Хоча, наскільки я знаю, порушенням права підсудного на захист це було лише б у тому разі, якби Кружко заперечував, щоб суд проводили без цих захисників. Він, звісно, проти не був – навпаки, хотів, щоб розглянули питання про його перебування під вартою.

Олена Білозерська

Джерело