Раптова смерть 19-ти річного сироти у райвідділку має бути розслідувана

DmytroPozdeevphotofromfriendСмерть 19-ти річного сироти в Комунарівському райвідділку міліції, що під Запоріжжям,  має бути негайно, об’єктивно та всебічно розслідувана, заявила Amnesty International. 

“Влада має негайно розпочати розслідування раптової смерті Дмитра Поздєєва у райвідділку, а також роль міліціонерів у цьому трагічному випадку. Необхідно пояснити всі дії міліціонерів, що передували смерті молодого чоловіка, а також – не менш важливо – можливу бездіяльність, проявлену правоохоронцями”  – сказала Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні.

 Як повідомляється, 19-ти річний сирота Дмитро Позднєєв був затриманий співробітниками міліції 25 вересня за звинуваченням у серії грабежів. 29 вересня, через 20 хвилин після повернення до Комунарівсього райвідділку міліції зі слідчого експерименту, йому раптово стало погано. Попри спроби медиків стабілізувати роботу серця і дихання, за дві години після прибуття швидкої була констатована смерть Позднєєва.

 За даними першої судово-медичної експертизи, смерть Поздєєва мала ненасильницький характер та настала в результаті хвороби серця. Однак друзі Дмитра стверджують, що він ніколи не скаржився на серце та активно займався спортом. Вони також розповіли, що при впізнанні тіла, побачили на його тілі синці.

 Природа синців не була пояснена правоохоронними органами, і вони можуть бути свідченням того, що Дмитро Поздєєв зазнав тортур чи інших видів жорстокого поводження з боку працівників міліції у день своєї смерті.

  “Забезпечення безпеки та фізичної недоторканності затриманих є прямою відповідальністю держави відповідно до  міжнародних норм, зокрема рішень Європейського суду з прав людини. Якщо міліціонери затримали цілком здорову особу, яка раптово померла, має бути проведено ретельне розслідування причин смерті, інакше саме органи влади мають понести відповідальність.“  – сказала Тетяна Мазур.

 У своїх дослідження міжнародна правозахисна організація вже зафіксувала випадки смерті під вартою. Справа Ігоря Індила, який загинув в Шевченківському райуправлінні міліції в травні 2010 року, ще досі не розслідувана належним чином, а винні не притягнуті до відповідальності.

 Amnesty International неодноразово заявляла про неконтрольовану епідемію міліцейського свавілля в Україні, яку необхідно терміново зупиняти. Зокрема, організація закликає до створення Державного бюро розслідувань у якості незалежного механізму для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.

 

1 Comment

Comments are closed.