“Скажемо: “ТАК Євросоюзу!”

ecУвага! Увага! Увага! Всі на віче! Скажемо: «ТАК Євросоюзу!»

21 жовтня 1947 року о шостій годині ранку під безпосереднім керівництвом заступника міністра внутрішніх справ УРСР Дятлова почалась операція «Запад». Її схвалили Лазар Каганович (перший секретар КП(б)У) і Микита Хрущов (член ЦК КП(б)У) – обидва члени «партии убийц». Вона тривала всього добу (у деяких областях через сніги розтягнулась на два дні), і за цей час із Західної України виселили 76192 особи. Серед вивезених: жінок – 35152, чоловіків – 18866, дітей – 22174. У цю ніч із Львова було виселено і відправлено на заслання 287 сімей. Для проведення цієї «чекистко-войсковой операции» у Львові були задіяні близько 1000 чоловік «партийно-советского и комсомольського актива» і 249 автомашин.

Цією акцією російські шовіністи хотіли знищити національно-визвольний рух в Західній Україні позбавивши членів УПА опертя на місцеве населення, а також залякати інших людей, котрі не попадуть під вивіз. У списках, з якими приходили до хат енкаведисти та партійні працівники, були вказані адреси та прізвища глав сімей. Виселяли всіх, хто на цей момент знаходився в приміщенні. Списки заздалегідь були підготовлені місцевою партноменклатурою разом з НКВДистами. Люди могли взяти зі собою в дорогу мінімум необхідних речей. Потім їх везли до пересильних тюрем. Там, на термін від кількох днів до кількох тижнів, їх тримали. За той час «дозбирували» інших і, коли кількість людей була достатня для формування ешелону (30 вагонів), везли на заслання. У сибірські концтабори й на заслання із західноукраїнських областей вивезли понад 1,5 мільйона осіб.
Красноярський край, Даурский район, участок Двоє-Устя. На передньому плані барак, в який поселили 15 сімей. Бараки чекають. Вас завезуть?

Віче відбудеться у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченко 20 жовтня 2013 року о 14 годині.

Скажемо: «НІ Тайожному союзу!»

Організатори віче: львівські організації – УРП, КУН, Конгрес української інтелігенції, Всеукраїнське об’єднання ветеранів, СПВУ, Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих, Братство вояків ОУН-УПА, Лемківщина, Надсяння, Любачівщина, ГО «Небайдужі».

Контакт: ГО “Небайдужі” Юрко Антоняк, тел. 0503706632, e-mail: jurkoant@gmail.com

Подія у Фейсбуці – ТУТ