Такого прецеденту ще не було в Україні: Кременчуцький міськвиконком намагається націоналізувати приватний телеканал

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖурналісти та громадські активісти пікетували Апеляційний суд Полтавської області, який мав розглядати апеляцію на вердикт Автозаводського райсуду Кременчука від 19 вересня ц.р., відповідно до якого скасовано розпорядження тодішнього міського голови Л.Білана від 27 червня 1995 року про реєстрацію приватної телекомпанії «Візит», внесено відповідні зміни до єдиного державного реєстру й передано 100% корпоративних прав приватної телекомпанії – кременчуцькій комунальній ТРК. Підтримати пікетувальників прийшов і народний депутат України Юрій Бублик.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУтім, судове засідання не відбулося, позаяк юрист Кременчуцького міськвиконкому О.Келембет заявив відвід голові колегії суддів Олександру Лобову. Аргументація відводу вразила всіх присутніх: з 2001 по 2005 рік суддя О.Лобов працював у Крюківському райсуді Кременчука, тож він може бути упередженим, оскільки, вірогідно, підтримує стосунки з членами територіальної громади Кременчука й може врахувати громадську думку, а громадська думка негативно налаштована щодо міськради…

Колегія суддів відвід задовольнила. На відміну від судді Автозаводського райсуду Кременчука Олени Предоляк, котра відхилила заявлений їй відповідачами відвід і 19 вересня ухвалила рішення, яке фактично може призвести до ліквідації приватної телекомпанії «Візит», створеної ще у 1991 році й перекреслити її 20-річну історію. Юристи Незалежної медіа-профспілки України вважають таке рішення абсурдом, оскільки телеканал ніколи не належав державі і зразу був заснований як приватний.
Власники «Візиту» Олександр та Тамара Мельники вважають це рейдерським захопленням, за яким стоїть кременчуцький міський голова Олег Бабаєв, котрий неодноразово публічно заявляв, що відбере у Мельників «Візит», який є опозиційним до нинішньої міської влади.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAО.Мельник подав заяву до правоохоронних органів, в якій вважає намір захопити його компанію кримінальним діянням з боку мера міста та його підлеглих. За його заявою прокуратура порушила кримінальне провадження.

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) приєдналися до своїх відділень в Україні Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) та Національної спілки журналістів України (НСЖУ), які засудили  керівництво українського міста Кременчука за втручання у справи місцевого телеканалу «Візит».

«Ми рішуче засуджуємо ганебне ставлення  міського керівництва  Кременчука  до «Візиту», телеканалу, який працює в приватному порядку протягом останніх  20 років, – заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела. – Це явна спроба міської влади запровадити цензуру і контроль над вільними і незалежними засобами масової інформації і є прямим порушенням прав журналістів. Таку кричущу неповагу до засобів масової інформації не можна толерувати» .

Ця ренаціоналізація ефективних і незалежних засобів масової інформації відбувається попри офіційну політику українського національного уряду роздержавлення державних і комунальних ЗМІ, зазначається у заяві МФЖ і ЄФЖ.

«Україна повинна відповідати міжнародним стандартам у забезпеченні  плюралізм власності  медіа-середовища, яка не допускає примусової націоналізації критичних  приватних ЗМІ, – сказав президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер Б`єргард, – Це абсолютно неприйнятно, що уряд Кременчука ухвалив таке абсурдне рішення. Ми забезпечимо повну підтримку наших українських філій у боротьбі за захист свободи ЗМІ в Україні».

До речі, НСЖУ вже двічі оголошувала мера Кременчука Олега Бабаєва ворогом преси.

Людмила Кучеренко,

президент Полтавського обласного медіа-клубу