У Франковому університеті обговорили сценарії розвитку відносин Україна – ЄС

завантаження1 жовтня 2013 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася панельна дискусія на тему «Сценарії розвитку відносин Україна – ЄС в контексті підписання Угоди про Асоціацію на Вільнюському саміті Східного партнерства». Участь у дискусії взяли почесні гості, представники Університету та бізнес-кіл Львова.

Захід організований Львівською ініціативною групою Альпбаха (ЛІГА) та Київською ініціативною групою Альпбаха (КІГА) став ще одним кроком на шляху до розуміння основних концептів ЄС і принципів інтеграції в Європейську співдружність.

Такі обговорення надзвичайно важливі в контексті останніх подій на міжнародній арені, коли Україна впритул наближається до Європейського Союзу і може подолати ключовий рубіж на цьому шляху, підписавши Угоду про Асоціацію в кінці листопада цього року. На важливості обговорюваного питання наголосив в.о. декана факультету міжнародних відносин Ігор Бик, зазначивши, що інтеграція в Європу є ключовим вибором для всієї країни, адже це передусім питання шляху розвитку України.

Почесним гостем дискусії став голова Інституту дунайського регіону та Центральної Європи, екс-міністр освіти Австрії та екс-міністр науки та досліджень Австрії, колишній віце-канцлер Австрії, лауреат премії Жана Моне та ректор Зальцбурзького університету прикладних наук, Почесний президент Європейського форуму Альпбаха, доктор Ерхард Бусек, який закцентував увагу на тому, що перспектива Асоціації України з ЄС  – це важливий шанс для нашої країни покращити загальний стан держави.

Європу Ерхард Бусек назвав сім’єю зі спільним напрямком руху. «Ви маєте можливість долучитись до цієї сім’ї, але потрібно важко працювати. Не чекайте на політиків, запитайте себе, що ВИ зробили для цього. Кожен із Вас повинен рухатись і розвиватись у сторону Європи», – зазначив голова Інституту дунайського регіону та Центральної Європи.

Свої судження щодо перспектив і побоювань на шляху зближення України з Європейським Союзом висловили також інші авторитетні спікери. Зокрема представник Світового конгресу українців, почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька з-поміж іншого зазначила, що Україна і так є Європою, проте питання пролягає у площині чи буде Україна мостом між Заходом і Сходом, чи традиційним буфером. Також думками щодо сценаріїв розвитку основного міжнародного напряму України поділились доцент кафедри країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин Оксана Краєвська, генеральний директор IT-компанії «Eleks Software» Олексій Скрипник, асистент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Київського університету права НАН України Крістіна Шумеляк та інші учасники дискусії, серед яких і посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм.

Намагаючись відповісти на питання щодо готовності підписання Угоди про Асоціацію, можливих проблем, пов’язаних із цим, настроїв у самій Європі, переваг і недоліків можливої Асоціації та загалом перспектив стабільних відносин у трикутнику ЄС-Україна-Росія фахівці в галузі міжнародних відносин висловили чимало надій і побоювань. Деякі острахи в присутніх на заході викликали можливі негативні економічні перспективи України на початковому етапі євроінтеграції. Однак модернізація і перехід на нові рівні конкурентоспроможності  є тим елементом, якого нашій країні не уникнути в намаганні бути сильною сучасною державою, тому ЄС може стати мотиваційним елементом на шляху до змін в Україні загалом.

Учасники дискусії схвально оцінили діяльність України щодо підписання Угоди про Асоціацію як цивілізаційний вибір нашої країни з можливістю подальшої інтеграції у Європейську співдружність.