Україна купуватиме газ в Європі, якщо не домовиться з Росією

УНІАН

431070Міністр закордонних справ України Леонід Кожара зазначає, що Україна планує і надалі купувати газ у Європі, якщо не буде знайдено компромісу із Росією.

Про це він сказав у інтерв’ю «Урядовому кур’єру» (№200 від 31 жовтня), відповідаючи на запитання стосовно «газових війн» із Росією. «Нинішня політика України в енергетичному секторі спрямована на диверсифікацію постачань природного газу. Наша держава вже почала купувати газ на європейському ринку, який є значно дешевшим. Ми маємо намір і далі йти цим шляхом, якщо не буде знайдено компромісних рішень з нашими російськими партнерами», – сказав він.

Кожара висловив думку, що «ситуації, які були в 2006 і в 2009 роках, сьогодні не можуть повторитися в жодному разі». «По-перше, тому що ринок газу в Європі кардинально змінився: упродовж короткого часу Європа пройшла величезний шлях щодо диверсифікації джерел постачання газу. По-друге, тому що Україна також доволі успішно реформувала свій газовий ринок», – відзначив міністр. Він нагадав, що Україною було підписано контракт з компанією «Шелл» з освоєння родовищ сланцевого газу. Незабаром також очікується на підписання контракту з компанією «Шеврон» з освоєння Олеського родовища сланцевого газу.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці вересня у інтерв’ю «Форбс» Кожара заявив, що вважає, що повторення «газової війни» вже неможливе. «Ситуації 2007 і 2009 років, які ми називаємо «газовою війною», сьогодні вже неможливі до повторення. По-перше, тому що ринок газу в Європі кардинально змінився: за короткий час Європа пройшла колосальний шлях з диверсифікації джерел. По-друге, тому що Україна теж досить успішно реформувала свій газовий ринок. Підписано контракт з Shell з освоєння родовищ сланцевого газу. Незабаром ми чекаємо підписання контракту з ExxonMobil з освоєння Олеського родовища сланцевого газу – він зараз готується урядом. Це – ще близько 10 млрд дол. інвестицій», – сказав він.