#Євромайдан #Одеса: перша перемога в суді та вже п’ята поразка

Сьогодні закончився суд над третім затриманим при знесенні наметового містечка – Віталієм Устименком.

Його справа виявилася найскладнішою з усіх, бо спочатку адмінпротоколу просто не існувало, потім було виявлено значні несумісності у показах свідків. Тому на сьогодні були викликані нові свідки та витребувано записи оперативної відеозйомки. Розглядали адмінпротокол про перешкоджання діяльності правоохоронних органів.

Слухання розпочиналося традиційно. Прийли журналісти та спостерігачі. Спочатку довелося біля години чекати на суддю. Потім запросили учасників процесу і намагалися закрити двері.

Але цього разу все ж таки вдалося переконати судового виконавця, а після того, як в зал зашла преса, суддя нарешті почала дотримуватися законів – заприсила й спостерігачів та не забороняла вести аудіозапис.

Завдяки цій перемозі – відкритому режиму засідання – присутнім повезло дізнатися багато цікавого.

1. Свідок, який є лейтенантом міліції, і який вивчав, мабуть, право попросив суддю давати свідчення у закритому режимі. Суддя йому відмовила. Далі дільничий ще продовжував віджигати.

2. При зносі наметового містечка зйомка велася одразу на 4 (!) відеокамери. Непогано устаткована наша “бідна” міліція.

3. Схоже, правоохоронці надали в суд значно порізаний запис, адже багатьох епізодів жодна з чотирьох камер “не зафіксувала”.

4. Єдиними словами Віталія Устименка, які зафіксувала оперативна зйомка були “Браво, міліція, браво!”  За ці слова Віталію днем раніше вже був присуджений штраф на підставі адмінпротоколу за лайку та інші хуліганські дії.

5. Ймовірно, правоохоронцям є що приховувати, якщо з десятка відео, що були надані в суд по справі про перешкоджання діям міліціі, не вдалося витягти бодай секундного епізоду, в якому Віталій комусь перешкоджає.

На цьому приємні відкриття й закінчилися.

У своєму рішенні суддя вирішила не бути оригінальною*, і таки визнала Віталія винним у вчиненні правопорушення. Щоправда, присудила йому не арешт, як Олексію Чорному та Вячеславу Шкрібляку, а “всього лише” 43 години громадськіх робіт. А томущо © бути свідомою  та розумною людиною – у нас забороняється….  Одеські євромайданівці сподіваються, що такий стан речей – тимчасовий

======
* – раніше судді присудили 5 діб адмінарешту Олексію Чорному, штраф та 3 доби адмінарешту Вячеславу Шкрібляку та штраф Віталію Устименку

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.