Кваснєвський: ЄС вже формує певний економічний пакет для компенсації втрат Україною

Україна у питанні угоди про асоціацію з ЄС не все ще втратила і навіть можливе непідписання її на саміті Східного партнерства у Вільнюсі не завершує євроінтеграційної історії країни. Так вважає екс-президент, член моніторингової місії Європарламенту в Україні Алєксандр Кваснєвський, пише польське видання Мoney.pl.

«Навіть якщо у Вільнюсі угоду (про асоціацію України з ЄС – ред.) не підпишуть, історія на цьому не закінчується. Будемо мати наступні місяці. Питання в тому, чи можна повернутися за стіл переговорів з Україною перед європейськими виборами», – заявив Кваснєвський в ефірі радіо Zet.

За словами колишнього президента, якби вдалося протягом декількох місяців, використовуючи існуючі і в українському уряді проєвропейські сили, повернутися до переговорів та серйозної розмови щодо асоціації, якийсь шанс підписання договору є. Він також підкреслив, що слід пам’ятати, що тиск з боку Росії на Київ зростатиме.

Кваснєвський підкреслив, що європейський календар складений несприятливо з точки зору долі угоди Україна-ЄС, оскільки наближаються вибори до Європейського парламенту.

На запитання, чи, на його думку, Росія шантажує президента України Віктора Януковича, заявив, що в певному сенсі, так. «Росіяни, борючись за Україну, використали дуже жорсткі методи, щоб не сказати навіть нещадні. З літа триває блокування українського експорту, для України – це майже 40% торговельного обороту», – сказав він.

«Україна перебуває в дуже складній економічній ситуації. Росіяни є істотним винуватцем цієї економічної драми, з яким стикнулася Україна і використовують цей факт так сильно, що Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров та український уряд прогнулися» – сказав Кваснєвський.

Коли його запитали, чи відчуває він себе батьком фіаско переговорів України з ЄС, сказав, що в жодному разі. «Я думаю, що Пет Кокс і я зробили навіть більше, ніж сто відсотків. Наше завдання було близьким до завершення, просто … президент Путін і відсутність чіткої реакції ЄС», – сказав він. Він додав також, що ЄС зараз намагається створити певний економічний пакет, який мав би бути допомогою для України, але це вже занадто пізно.

На думку Кваснєвського, якщо б ЄС вже влітку, коли почався економічний тиск Росії на Україну, розважливо подумав, які наслідки він викличе, нинішня ситуація була б іншою.

«Нам, як Європі, треба сказати собі, чи хочемо допомогти Україні вийти зі східної зони російського впливу, чи ні. Якщо росіяни, використовуючи жорстокі методи, спричинили втрати в економіці України на суму в кілька десятків мільярдів доларів, то виникає питання, як може допомогти Європа чи світ», – сказав він.

За словами Кваснєвського, це важливе питання, як для ЄС, так і Міжнародного валютного фонду.

money.pl

http://tyzhden.ua/News/94880

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.