Луганський адміністративний суд працює цілодобово аби забороняти зібрання

imagesВчора, 26 листопада, о 16:30 відбулося позачергове засідання Луганської міської ради, в ході якого було визначено звернутися до суду, щоб обмежити право на мирні зібрання заявникам масових заходів з  28.11.2013 по 14.01.2014р. Зокрема, було вирішено домагатися заборони у адміністративному суді м. Луганська проведення акції для юриста Правозахисного центру «Поступ» Ольги Сергеєвої, а також народного депутата від ВО «Батьківщина» Андрія Іващука та його помічника-консультанта  Костянтина Мєшкова. Показово, що управління з питань внутрішньої політики за півгодини до початку запросило на засідання осіб, щодо повідомлень яких проводилось обговорення, проте ні Сергеєву, ні Мєшкова, ні інших осіб не пустили, а про рішення звернутись до суду повідомили в коридорі, запропонувавши забрати саме рішення не раніше ніж за годину.

Суд було призначено не менш оперативно – на 21:30, про що осіб, відносно яких було подано позов, повідомили за годину. Відповідачу по справі Сергеєвій Ользі вручили копію позовної заяви та ухвалу суду за 30 секунд до початку судового засідання – коли секретар вже кликав у залу.  Судове засідання тривало близько 4 годин, тож уже глибокої ночі суд постановив заборонити усім зазначеним вище особам проводити будь-які мирні заходи 28 листопада, хоча міська рада вимагала встановити термін обмеження до 14.01.14.  Серед аргументів судді Ірини Свергун, яка виносила заборону, – імовірність, що заходи, призначені на 18:00, можуть зашкодити виконанню завдань, покладених на роботу ЛОДА та ускладнити доступ до органу виконавчої влади; небезпечність площі Героїв ВВВ, на якій спокійно зможе розміститися 1 000 осіб, через чисельні потоки людей і транспорту, хоча на обидві акції загалом заявлено 200 учасників, а для проведення визначені різні частини площі; неналежні строки сповіщення про захід. У свою чергу Луганське міське управління ГУМВС України звернулося до виконавчого комітету Луганської міської ради з проханням заборонити масові заходи в центрі міста, оскільки між представниками різних політичних сил можуть виникнути суперечки. При цьому на 28 листопада були заявлені тематично не пов’язані між собою заходи, які не суперечили один одному, а саме – мітинг на підтримку підписання угоди про асоціацію України з ЄС, зустріч народного депутата зі своїми виборцями та заходи, присвячені святкуванню Хануки. Жодної контракції заявлено не було.

Нагадаємо, що 26 та 27 подібні обмеження права на мирні зібрання вже були застосовані до інших організацій та політичних партій, при чому, до більшості з них обмеження діє до 14 січня. У своїх постановах про заборону заходів суд керується рішенням Луганської міської ради №317/2 від 25.11.13 «Про питання забезпечення громадського порядку на території м. Луганська» та №300 від 13.11.13 «Про питання, пов’язані з організацією та проведенням новорічних свят у м. Луганськ», якими визначено, що у зв’язку з підготовкою до новорічних та різдвяних свят мешканцям  м. Луганськ забороняється проведення будь-яких масових заходів з 26.11.13 до 14.01.14, крім визначених органами державної влади та місцевого самоврядування. Дані рішення є незаконними та обмежують громадян в реалізації прав, визначених Конституцією України. Правозахисний центр «Поступ» в судовому порядку доводитиме неправомірність рішень органів місцевого самоврядування та намагатиметься їх скасувати.

У свою чергу Правозахисний центр «Поступ» зауважує, що попри незаконні судові заборони, масові заходи успішно проходять, а правоохоронні органи справно виконують свої обов’язки та спостерігають за порядком, не намагаючись припинити заходи, розігнати чи застосувати силу до учасників зібрань.

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»

1 Comment

Comments are closed.