На Радіо Свобода скоїли інтернет-атаку (оновлено)

6365B2F8-EABB-4C7F-934B-7F5D8241D936_w268_r1

Корпорація «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» стала жертвою  DDoS-атаки. Кібер-напад триває з четверга, 14 листопада, з цієї причини можливі перебої у роботі мультимедійної й інформаційної служб.Згідно з заявою президента РВЄ/РС Кевіна Клоуза, уповноважені департаменти продовжують збір даних про джерело DDoS-атаки. «Ми ухвалили рішення повідомити про це з огляду на потреби нашої аудиторії, яка покладається на роботу РВЄ/РС і подекуди сама стикається з перешкодами лише тому, що стежить за нами щодня», – наголосив президент.

Система управління контентом РВЄ/РС також підтримує роботу «Голосу Америки», служб мовлення на Близький Схід і Кубу – міжнародних мереж медіа, які також постраждали внаслідок дій зловмисників.

Наразі технічний персонал РВЄ/РС у співпраці з міжнародними фахівцями намагається заблокувати перебої у роботі й ізолювати джерело кібер-атаки.

Президент корпорації Кевін Клоуз назвав дії нападників доказом існування «викликів, що стоять на заваді вільному поширенню та обміну інформації у цьому столітті».

У 2008 році жертвою DDoS-атаки стала білоруська редакція Радіо Свобода.

 * * *

Корпорація «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» стала (РВЄ/РС) жертвою розподіленої атаки на відмову в обслуговуванні, так званої DDoS-атаки.

Кібератака переривала періодично роботу глобальних мультимедійних новинних та інформаційних служб РВЄ/РС, починаючи з 14 листопада. Але в понеділок, 18 листопада, її комп’ютерна мережа працювала, як зазвичай, і мовлення наразі здійснюється в нормальному режимі.

Атака не перешкоджала користувачам отримувати доступ до веб-сторінок РВЄ/РС. Але вона уповільнила здатність редакцій РВЄ/РС розміщувати свіжі новини, фото та відео в інтернеті.

Президент корпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Кевін Клоуз заявив, що інформація щодо атаки ще збирається, але вже підтверджено, що вона була «цілеспрямованою».

Клоуз відзначив, що у понеділок, 18 листопада, було ухвалене рішення повідомити про атаку, з огляду на потреби аудиторій, які «покладаються на роботу РВЄ/РС і подекуди самі стикаються з перешкодами лише тому, що стежать за нами щодня».

Система управління контентом РВЄ/РС також підтримує роботу «Голосу Америки», служб мовлення на Близький Схід і Кубу – міжнародних мереж медіа, які також постраждали внаслідок дій зловмисників. Наразі вони продовжують свою роботу.

Клоуз описав атаку як «промовистий доказ викликів, які постають сьогодні перед вільним поширенням та обміном інформацією».

DDoS-атака закидає свою «жертву» фальшивими запитами, які надходять з тисяч чи навіть мільйонів комп’ютерів, що були інфіковані вірусами чи шкідливим програмним забезпеченням.

РВЄ/РС зазнав менш масштабної DDoS-атаки супроти його білоруської мовної редакції в 2008 році.

Директор з інформаційних технологій РВЄ/РС Люк Спрінгер повідомив, що атака була виявлена 14 листопада, коли технічні пристрої комп’ютерної мережі глобальної мультимедійної організації почали реєструвати набагато більше запитів щодо даних, ніж зазвичай.

Запити від сотень тисяч комп’ютерів щосекунди

У розпал кібератаки мережа РВЄ/РС отримувала запити щодо даних від сотень тисяч комп’ютерів щосекунди.

Спрінгер переконаний, це значить, що нападники провели атаку, вірогідно, з більш як одного мільйона комп’ютерів, вражених шкідливим програмним забезпеченням, – найімовірніше без відома їхніх власників.

Технічне розслідування виявило, що близько 80% комп’ютерів, із яких відправлялися запити щодо даних у рамках DDoS-атаки, розташовані в Китаї, а близько 20% – у Росії.

Однак Спрінгер пояснює, що ці дані не дають змогу встановити відповідальних за атаку.

Спроби вжити технічних заходів, які могли б протидіяти атаці, тимчасово послабили проблему. Але Спрінгер також звертає увагу на те, що кібернападники змінювали свої методи, що давало їм змогу й далі час від часу переривати роботу мережі.

Спрінгер повідомив, що DDoS-атака не ушкодила мережевого обладнання РВЄ/РС. Але він наголошує, що «заповнення інтернет-лінії такою кількістю фальшивих запитів спричинило затор».

Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа – це приватна, неприбуткова організація, що фінансується за рахунок гранту Конгресу США.

Джерело