Починаючи з Волині, створюватимуть безперешкодне життєве середовище для людей з особливими потребами

 invalidВОГО “Фонд місцевого розвитку” та ГО “Євроклуб “Право та Захист” розпочали проект  «Реабілітація маломобільних  людей з інвалідністю Волинської області» у партнерстві з Комітетом доступності інвалідів і інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у Волинській області.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Фонду Сприяння Демократії Посольства США в Україні.

Крім того, Проекту сприятиме Департамент соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації.

Діяльність Проекту спрямовано на вирішення однієї із найгостріших проблем у соціальній реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями – створення безперешкодного життєвого середовища. Участь людей з інвалідністю в суспільно-значущих процесах неможлива без належного доступу до необхідних соціальних об’єктів.

Метою Проекту є соціальна реабілітація людей з інвалідністю шляхом визначення та впровадження методів усунення соціальних та фізичних бар’єрів в межах Волинської області. Окремим завданням Проекту є розповсюдження отриманого досвіду на інші регіони України з перспективою розширення території, яку охоплюватимуть проектні заходи.

Даний Проект є унікальним для України, адже одним із заходів планується створення аудіоверсії електронної “Мапи доступних об’єктів Волинської області”.

У рамках Проекту передбачено:

1. Проведення двох проектних семінарів, присвячених соціальній реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями.

2. Підготовка рекомендацій щодо аудиту доступності та розповсюдження їх серед органів державної влади та зацікавлених осіб: НУО, будівельних, транспортних компаній тощо.

3. Проведення конкурсу, присвяченого рівню забезпечення умов доступності серед державних та приватних компаній, у віданні яких знаходяться об’єкти суспільного призначення.

4. Здійснення моніторингу умов доступності соціальних об’єктів та транспортної інфраструктури.

5. Створення електронної “Мапи доступних об’єктів Волинської області”, в тому числі в аудіо вигляді.

6. Розробка проекту місцевої цільової програми, спрямованої на створення безбар’єрного середовища для маломобільних груп населення та інших рекомендацій.

7. Залучення до співфінансування з місцевим бюджетом представників соціально-відповідального бізнесу для реалізації окремих заходів, спрямованих на покращення умов доступності.

Детальніша інформація на сайті ВОГО «Фонд місцевого розвитку» (www.fmr.lutsk.ua) та  сайті Громадської організації «Євроклуб «Право і Захист» (www.hreuc.com).