При НаУКМА відкривається Центр досліджень Голодомору

Людмила ГриневичПри Національному університеті «Києво-Могилянська академія» розпочинає роботу Український центр досліджень Голодомору, який очолила відомий історик, член Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду Людмила Гриневич.

 

Центр буде займатися реалізацією дослідницьких наукових проектів з проблематики Голодомору, публікацією наукових праць, документальних збірників, перекладів праць зарубіжних авторів, проведенням наукових семінарів, круглих столів та інших заходів на тему Голодомору. Працівники Центру також розроблятимуть спеціальні навчальні курси та методичні рекомендації для вивчення теми у школах та вищих навчальних закладах.

«Спеціальним напрямом діяльності буде підготовка і видання багатотомної праці «Хроніка колективізації та Голодомору в Україні. 1927—1933» та створення на цій основі електронного  архіву, який буде доступний в Інтернеті та міститиме оцифровані копії документів, повністю розшифровані та доповнені академічним аналізом», — розповіла Людмила Гриневич.

В Українському центрі досліджень Голодомору НаУКМА працюватимуть над виданням збірок спогадів свідків страшної трагедії, перекладом та виданням українською мовою праць західних науковців у царині дослідження Голодомору та геноцидів, моніторингом змісту новітніх нормативно-правових актів, навчальних програм, навчальних посібників і підручників України та Росії в контексті висвітлення проблематики, а також формуванням електронної бази вітчизняних дослідників цієї теми.

«Центр вивчення Голодомору буде продовжувати наукову і дослідницьку політику НаУКМА разом з іншими нашими науковими інституціями, такими як музей-архів Джеймса Мейса. Зараз ми повинні взяти на себе цю ініціативу, яку в силу певних причин не може взяти на себе держава», — прокоментував створення Центру президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

Найближчим часом Центр стане співорганізатором Міжнародного наукового симпозіуму «Голодомор 1932—1933 років: історія і пам’ять», що відбудеться у Києві 21—22 листопада напередодні відзначення 80-х роковин голоду-геноциду в Україні (організатор — Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні).

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, організовує пам’яті заходи. Зокрема 21-22 листопада відбудеться Міжнародний форум до 80-х роковин Голодомору «Народ мій є! Народ мій завжди буде!»:

— 21 листопада о 9:00 — відкриття міжнародного наукового симпозіуму «Голодомор 1932 — 1933 рр. в Україні: історія і пам’ять»(сесійна зала великої конференц-зали Національної академії наук України, вул. Володимирська, 55);

— 21 листопада о 19:00 — світова прем’єра опери американського композитора Вірка Балея «Червона земля. Голод» (Національна опера України, вул. Володимирська, 65).

— 22 листопада об 11:30 — відкриття виставки Платформи європейської пам’яті та сумління «Тоталітаризм у Європі: фашизм — нацизм — комунізм» (Український дім, вул. Хрещатик, 2)

23 листопада — Всенародний день пам’яті. В усіх обласних центрах, 32 країнах світу, у селах та містечках в цю суботу, 23 листопада, українці прийдуть до пам’ятних знаків жертвам геноциду та запалять свічки в пам’ять мільйонів вбитих голодом. У Києві о 14:00 від ст. м. Арсенальна розпочнеться спільна хода до Національного меморіалу Голодомору; з 15:00 — пам’ятні заходи біля  Національного меморіалу Голодомору; о 16:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. Початок акції «Засвіти свічку пам’яті».

 

Контакти для медіа:

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел.: +380 63 628-68-69