Сікорські радить Україні не торгуватись, а подивитись на Молдову

middle_fba96a1d4610df79e5e06472bc10a803Українська влада, замість торгів з ЄС, мусила б провести реформи в країні і тим наблизитись до Європи, як це робить Молдова.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські газеті Rzeczpospolitа.

Він порадив Україні не чекати поступок у виконанні умов ЄС, а, як Польща у 90-х, просто провести реформи.

“Для України найкращим прикладом має бути Молдова, яка не торгується, а провела реформи, дякуючи яким отримує від ЄС допомогу на людину на рівні кандидатів у члени. Вона більшого досягла ніж Україна і в справі спрощення віз”, – нагадав Сікорські.

Він також пояснив, що ЄС надає пряму допомогу лише в обмежених обсягах, але значно допомагає залучити потужні іноземні інвестиції.

“Якби Україна модернізувала економіку, то темою зараз не був би ні газ, ні мільярд, ні 10 чи 20 мільярдів євро, а лише, як найкраще залучити іноземні інвестиції, підвищити конкурентність і модернізувати країну”, – пояснив логіку дій Європи Сікорські.

Сікорські заявив, що ЄС не буде торгуватись з Росією за Україну.

“Є єдина успішна стратегія приєднання, що для кандидатів теж добре, – це впровадження стандартів, успішних зразків європейського права. Ми не сперечатимемось з Росією, хто більше дасть. Не про те йдеться при європейській інтеграції”, – сказав він.

За його словами, у Росії є більше важелів впливу, бо “для неї ця гра – пріоритет номер 1. Для ЄС, як цілості, це важлива справа, але не життєво”.

За його словами, Угоду про асоціацію з Україною навряд чи підпишуть у Вільнюсі, хоч там буде найвище представництво країн членів, що дасть змогу провести переговори на найвищих рівнях.

Як відомо, 27 листопада Єврокомісія офіційно запропонувала Європарламенту і Європейській Раді скасувати візовий режим для Молдови.

Українська правда