Тимошенко не згадується в документах ЄС як умова асоціації – глава МЗС Словаччини

7Вирішення питання екс-прем’єра Юлії Тимошенко у документах ЄС не згадується як умова підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Про це заявив словацькому агентству TASR віце-прем’єр, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

“Прізвище Юлії Тимошенко не згадується в жодному з документів ЄС як умова (підписання Угоди про асоціацію – ред.)”, – сказав він.

Хоча, на його думку, Європейський Союз більше уваги звертав на становище однієї особи в Україні, а мало зважав на становище 45 мільйонів її громадян.

Водночас глава МЗС Словаччини підкреслив, що Євросоюз наполягав на вирішенні питання про вибіркове правосуддя як однієї з трьох умов підписання Угоди про асоціацію та угоди про вільну торгівлю, не згадуючи при цьому жодні конкретні імена. “Умови Європейської Ради стосувалися того, що Україні слід продемонструвати у цьому переконливі зусилля, водночас немає сумніву, що вона це продемонструвала”, – зазначив Лайчак.

За словами міністра, в жодному з європейських документів немає жодної умови щодо схвалення закону, який би дозволяв ув’язненій екс-прем’єру лікування за кордоном. “Такий закон став результатом багаторазових поїздок посланців Європарламенту Александра Кваснєвського та Пета Кокса до України, а ЄС на це мовчки погодився, що, мовляв, такий закон повинен бути прийнятий”, – зазначив глава словацької дипломатії.