У Дніпропетровську на #Євромайдан вийшли за різними підрахунками від 500 до тисячі городян

Прихильники євроінтеграції зібралися на Європейській площі в центрі міста.

Міліція не лише не протидіяла, а навпаки, тільки сприяла проведенню заходу, котрий почався з провокації. Відразу після початку до мегафону намагався дістатися якийсь дідуган, вигукнуючи щось на зразок: “Украину ждут в Париже, как в русской бане лыжи!”. Людина явно була налаштована на конфлікт.

Побачивши ситуацію, міліція відреагувала негайно. До антиєвропейця підійшов заступник начальника міського Управління МВС, керівник департаменту громадської безпеки Володимир Сідлецький зі своїми помічниками. Вони акуратно вивели русомірця за межі зібрання, залагодивши інцидент.

Взагалі міліції було дуже мало. Правоохоронці стояли невеличками групками осторонь громади і нічим не привертали до себе уваги.

Захід зібрав суспільно-політичний й мистецький бомонд міста. Зокрема, були помічені письменниця й перекладачка Вікторія Наріжна (у 2004 році вона була ведучою дніпропетровського Майдану), відомі кавеенщики, громадянські активісти, журналісти.

Навіть ті містяни, що проходили повз мітинг, цікавилися де можна взяти європейську символіку: стрічки й прапорці ЄС. Настрій – “помаранчевий”. Акція проходила без партійних прапорів.

От як інформує про подію кореспондентка радіо “Свобода” Юлія Рацибарська:

“Близько тисячі людей зібрались у центрі Дніпропетровська, на Європейській площі, аби висловити свій протест проти відтермінування підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. У руках вони тримали прапори України та Євросоюзу, плакати з написами «Я хочу в ЄС», «Я обираю ЄС» тощо.

«Янукович надто захопився власними дивідендами, забувся, що Україна – не його власність, а мільйони українців однозначно обирають ЄС. Він торгує нашими долями, ставить під ризик наш вибір, бо ми мовчимо. Вийти на центральні площі міст – це наш спосіб сказати собі і світу, що українці не лише зробили вибір, але й гідні його», – заявляють учасники акції.

Дніпропетровці принесли на площу також світлини, зняті під час поїздок до країн ЄС, які демонструють вищий рівень життя в євроспільноті. Їх розвісили «сушитися» на мотузку просто неба, об’єднавши в імпровізовану фотовиставку «Чому я обираю ЄС».

За словами організаторів, відсьогодні на Європейській площі налагодять цілодобове чергування кількох десятків активістів.

«Наша акція безстрокова. Ми зробили повідомлення вчасно, згідно з законом, що можемо стояти тут до 31 грудня. Скоро підійдуть активісти, тепло одягнуті, готові ночувати тут. Наразі таких у нас вже 23 людини. Я думаю, це свята справа, і нам заважати ніхто не буде. Головне, щоб нас правильно зрозуміли, – ніяких агресивних дій», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода один з організаторів акції Віктор Романенко”.

Олексій Мазур,
Юлія Рацибарська,
Дніпропетровськ.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair